Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Duke Pearson – 'The Right Touch' (Blue Note, 2007)
Opname: 13 september 1967

Duke Pearson is vooral bekend als arrangeur/componist, niet zozeer als pianist. Zijn platenoeuvre is ook niet zo groot. Wel was hij een tijd lang actief als producent voor het Blue Note-label. Hij begeleidde de zangeressen Nancy Wilson en Carmen McRae en leidde van 1967 tot 1972 een bigband. Voor velen zal het uitkomen van een reissue van Pearson een eerste kennismaking zijn met een onbekende, maar wel degelijk interessante pianist.

Voor het album 'The Right Touch' heeft Pearson een uitgelezen stel muzikanten uitgezocht: Freddie Hubbard (trompet), Garnett Brown (trombone), James Spaulding (altsax), Jerry Dodgion (altsax en fluit), Stanley Turrentine (tenorsax), Gene Taylor (bas) en Grady Tate (drums). De instrumentatie met dubbele altsax is verrassend en veroorzaakt in de collectieven een lichte en prettig pregnante sound.

Het openingsnummer is vrolijk en latin-groovy. 'Chili Peppers' is de toepasselijke titel. Stanley Turrentine is de soulful solist. Turrentine beschikt over een altijd herkenbaar warm en juichend geluid, kenmerkend voor de ware meester. Naast Pearson is hij de belangrijkste solist, zowel in 'The Right Touch' als in de overige tracks op deze cd.

Pearsons intro in 'Make It good' is Basie-like. Zo kan dat spaarzame tintelende pianospel met hier en daar typische Monkflarden geduid worden. 'Los Malos Hombres' is van eenzelfde kaliber als 'Chili Peppers'. Solisten: een heerlijk swingende Turrentine, een pittige Hubbard, een vlammende Spaulding, een puntige rechterhand van Pearson en een alert stuwende en spannend solerende Tate. Gelukkig bevat de cd nog een alternatieve take van deze super swinger. 'Scrap Iron' is een funky, slow down-home blues met wederom een glansrol voor Turrentine, die hier een gloedvolle, bluesy solo aflevert.

Het is goed dat Blue Note in de formidabele Rudy Van Gelder reissue-serie (RVG Edition) de onderschatte en vergeten arrangeur/componist/pianist Duke Pearson heeft uitgebracht.

(Jacques Los, 27.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.