Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Driewerf alaaf voor Jeroen van Vliet
Jeroen van Vliet Trio & Eric Vloeimans, maandag 12 februari, Jazzpower, Wilhelmina, Eindhoven

Nee, het klappen van de balonnen - die als voorbode voor het naderende carnaval boven het podium hingen - viel helaas niet helemaal vermakelijk raak in het ritme. Maar dat mocht de pret niet drukken, want vanwege het hoge muzikale gehalte van dit concert liet het publiek zich hierdoor niet afleiden.

Het trio, met Van Vliets soulmate Pascal Vermeer (drums) als vervanger voor Dré Pallemaerts, speelde een korte eerste set met enkele stukken van zijn cd 'Red Sun'.

In de tweede set voegde zich Eric Vloeimans bij het gezelschap en in het verlengde van Fender en sequencer waarvan Jeroen van Vliet zich bediende, speelde ook Vloeimans met zijn "elektronische effectenbakkie". En voegde nieuwe dimensies toe aan zijn zo rijk gevulde expressiebagage. Ook de drumkit van Vermeer liet zich van zijn beste kant klinken. Geen wonder ook, nu Pascal Vermeer een endorsement heeft met Ludwig en Istanbul. En dat heeft geloond. Zijn cymbals klonken fraai en gedifferentieerd. Vermeer zal na enige tijd beslist de optimaal hem passende set bijeen hebben.

Jeroen van Vliet gedroeg zich muzikaal als een vis in het water en is voor luisteraars met Fenderallergie een must. Zoals in het swingende juweeltje 'Front Door'. In 'Solid Air' doet ook de suberbe spelende bassist Frans van der Hoeven een bescheiden elektronische duit in het zakje. En Vloeimans liet hier de met circular breathing gespeelde lange tonen via elektronische weg nog langer doorgaan, waarop hij zijn spel verder uitbouwde. Interessant waren de door hem toegepaste mogelijkheden om zijn spel in verschillende akkoorden tweestemmig te laten klinken. Spaarzaam ingebracht gaf dit een boeiend effect. Op deze videoclip is dit effect te beluisteren.

Met 'Mete’s Dance', een compositie voor Van Vliets goede vriend saxofonist Mete Erker, besloot men dit concert. Maar een toegift was onafwendbaar. Het werd de bekende Van Vliet-standard 'Dreamland'. Een fraaie compositie die door Erker al eens werd gearrangeerd en opgenomen op de cd van 'Artvark - The Jazz Saxophone Quartet'. En deze uitvoering was er ook weer een die zal heugen. Tegen het einde gaf voor de laatste maal nog 'n carnavalsballon balorig aritmisch de geest. Alaaf!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 1.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.