Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Brussels Jazz Orchestra: een big band van wereldformaat
donderdag 1 maart 2007, Museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Het concert van het Brussels Jazz Orchestra was naar aanleiding van een expositie van de Belgische beeldende kunstenaar Johan Tahon in het Museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

Het orkest onder leiding van altsaxofonist Frank Vaganée speelt als een perfect uitgebalanceerde en goed geoliede machine: fijn gearrangeerde interacties tussen de blazerssecties onderling, gesteund door een stuwende ritmesectie in uptempo nummers, die ook subtiel kan begeleiden in de wat langzamere stukken. Op een compositie van Kenny Werner na waren alle nummers van eigen hand: van Bert Joris, Pierre Drevet en Frank Vaganée. Het waren meestal lange stukken met een welhaast suiteachtig karakter.

Pianist Bart Van Caenegem bouwt zijn soli op met een spanning die wordt opgevoerd tot een climax die doet denken aan de soli van Horace Silver. Bassist Jos Machtel onderscheidde zich met verfijnd spel in 'Mr. Iron' en 'Languorous Ballad', beide composities van Vaganée. Bo Van Der Werf vertolkte met zijn bronzen baritonsaxgeluid mooi opgebouwde soli in 'Piccadilly Part 15' en 'Mr. Iron'. Vaganée gaf zijn eigen 'Languorous Ballad' een schitterende lyrische vertolking. Kurt Van Herck boeide met zijn brede tenortoon in 'Fort Worth' van Joe Lovano en Kenny Werner.

Voor een volle zaal met een enthousiast reagerend publiek heeft het Brussels Jazz Orchestra weer eens bewezen tot de toporkesten van de wereld te behoren.

Klik hier voor Geneviève Ruocco's fotoverslag van dit concert.

(Ton Suasso, 11.3.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.