Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Trio X - 'Roulette At Location One' (Cadence, 2006)

Een vreugdevol moment. De eerste cd's van 2007 rollen binnen en 'Roulette At Location One' van Trio X maakt nu al aanspraken voor het eindejaarslijstje. Dominic Duval leidt de dans op 'Funny Valentines Of War', met een contemplatieve start op bas, na enkele minuten spaarzaam aangevuld door Joe McPhee op sax en Jay Rosen op drums. Na vier minuten zetten Duval en Rosen een stevig ritme in, terwijl McPhee 'My Funny Valentine' traag en slepend brengt. Het contrast van de ritmesectie met de sax is groot, maar dan laat McPhee zich meeslepen en wordt het meer war dan funny valentine, om dan weer van stemming te veranderen in een broos en ingetogen samenspel, en licht funkend te eindigen.

Het tweede stuk, 'Improv Of Melodies And Themes', brengt een losse aaneenschakeling van gekende thema's, met vooral 'Lonely Woman' als centraal gegeven. Deze compositie van Ornette Coleman, met McPhee op sopraan en Duval met strijkstok, is nog dreigender en droeviger dan ooit. Dit zijn stukken die het trio al op meerdere andere live-albums heeft gebracht, en die hen dan ook goed in de vingers zitten. Toch slaagt het drietal erin om ze vernieuwend te brengen. Hetzelfde niveau - met herkenbare thema's in de andere nummers (Ellington, Monk) - blijft aangehouden in de hieropvolgende stukken.

De afwisseling tussen ingetogen stukken en intense passages, het technisch meesterschap en het telepathisch samenspel van de drie muzikanten is geweldig. Deze cd houdt alles in wat goede muziek moet zijn. Het beperkt aanwezige publiek is terecht enthousiast. Absolute aanrader.

(Stef Gijssels, 21.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.