Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Stoere free jazz door Human Feel
vrijdag 9 februari 2007, Bimhuis, Amsterdam

De in 1987 in Boston opgerichte formatie Human Feel vertrok in 1990 naar New York en hun energieke avantgarde jazz werd al snel een sensatie in de downtown scene rondom de Knitting Factory. Naast de meer mainstream georiënteerde gitarist Kurt Rosenwinkel, bestaat de groep uit hardcore free-jazzers drummer Jim Black en de rietenblazers Andrew D'Angelo en Chris Speed. De laatste drie formeerden naast Human Feel ook andere groepen (Yeah No, Pachora en AlasNoAxis) en kwamen als sidemen terecht bij onder anderen Tim Berne, John Zorn, Ellery Eskelin en Dave Douglas. Gitarist Rosenwinkel richtte zich meer op de straight-ahead jazz met mensen als Joshua Redman, Mark Turner en Brad Mehldau. Tijdens het concert in het Bimhuis is het viertal al ongeveer halverwege een Europese reünietournee van een zestiental concerten. Aanleiding van de tour is hun nieuw uitgekomen cd 'Galore'.

In het openingsnummer is al duidelijk waar het kwartet muzikaal staat: met de benen diep in de hedendaagse turbo-energieke free jazz. Met een hevige drive - en een frenetieke altsaxsolo door D'Angelo – levert de groep een verpletterend visitekaartje af. Gitarist Rosenwinkel – die gedurende het concert amper soleert – is niet alleen de harmonische factor in het kwartet, maar vervult in het bijzonder de rol van bassist, middels het vooral bekwaam bespelen van het lage register van de gitaar. Drummer Black, die veelvuldig hier te zien en te beluisteren is, drumde als verwacht intensief, creatief, rockend en swingend en creëerde op electronica en passant passende ambient sounds.

Andrew D'Angelo bespeelde naast de altsax ook de basklarinet. Op beide instrumenten demonstreerde hij een bijzonder intensieve en doorleefde energieke speelwijze. Dit in tegenstelling tot klarinettist/tenorsaxofonist Chris Speed. Al eerder, maar ook nu weer, blijkt zijn toon op de tenor erg dun, Zijn solo's zijn op hetzelfde instrument niet meer dan competent. Daarentegen kan hij met de klarinet beter uit de voeten. In een welhaast lieflijk klarinetduo klonk hij vol en krachtig, en blies hij mooie behoedzame melodische lijnen.

De free jazz die in de zestiger jaren door mensen als Ornette Coleman, Archie Shepp, Albert Ayler en Cecil Taylor tot wasdom is gekomen, heeft in vooral Black, Speed en D'Angelo meer dan voorbeeldige opvolgers gevonden. Sterker nog, de free jazz is door die heren (letterlijk) stevig opgepimpt. De muziek van Human Feel pakt je bij de lurven.

Klik
hier voor Govert Driessens fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 19.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.