Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Rein de Graaff Trio - 'Blue Lights' (Blue Jack Jazz, 2006)
Opname: 2005

De (deels) op het conservatorium van Boston opgeleide altsaxofonist Gigi Gryce gold ooit als een soort musician's musician: zijn kwaliteiten werden meer (h)erkend door collega-musici dan door het grote publiek. Het hoogtepunt van zijn loopbaan lag in de jaren vijftig, toen hij speelde met grootheden als Art Farmer, Benny Bailey, Clifford Brown, Lionel Hampton, Benny Golson, Horace Silver en Donald Byrd. Voor de combo's en orkesten waarvan hij deel uitmaakte schreef hij een indrukwekkend aantal inventieve composities.

Een selectie uit dat oeuvre is uitgangspunt voor dit album van het trio van pianist Rein de Graaff, in deze sessie versterkt met twee Amerikaanse blazers: trompettist John Marshall en veteraan-altsaxofonist Herb Geller. In zo'n klassieke hardbop-kwintetbezetting komen deze stukken het best tot hun recht, en het spelplezier van deze musici (met bassist Marius Beets en drummer Eric Ineke) is tastbaar.

Vreemd eigenlijk dat dit repertoire na het vertrek van Gryce uit de muziek (hij stopte met spelen in 1961 om les te gaan geven) bijna nooit meer gespeeld wordt.

Deze recensie werd eerder gepubliceerd in HVT Magazine.

(Anoniem, 19.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.