Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Orginaliteit in zipfiles bij New Niks
maandag 29 januari 2007, Wilhelmina, Eindhoven

Het moet hen worden nagegeven: New Niks is new. Dat idee overheerst bij deze eerste kennismaking met het nieuwe kwartet van drummer-en-wat-al-niet Arend Niks. De bezetting is er ook naar: Jasper le Clercq (viool), Andreas Suntrop (gitaar), Erwin Hoorweg (Rhodes piano) en Arend Niks (drums). Het merendeel van de gespeelde stukken staat op hun onlangs uitgekomen cd 'Pinguin Village'. De composities zijn van Niks, Le Clercq en Suntrop. Veelal korte werkjes van vier minuten, waarin qua ritmische escapades volop te beleven viel. Dit tijdsbestek vond New Niks voldoende om kort en bondig te vertellen wat men op de lever had. Al was er soms een stil verlangen naar meer qua improvisatie, vrijheid en interactie.

Het is de verdienste van deze formatie dat zij erin slaagde het ontbreken van een bassist te doen vergeten. Bij tijd en wijlen deed Hoorweg wat aan de zwaardere kant van het klavier, maar overwegend was iedereen op zichzelf aangewezen in dit verband. Le Clercq was geheel zichzelf en dus excellent. Altijd binnen de perken en ter zake doende maakte hij soms gebruik van een klankkastje om zijn spel of geluid subtiel te vervreemden. Hoorweg oogde wat onderkoeld, maar in zijn spel was daarvan geen sprake; hij zorgde veelvuldig voor fraaie klankkleuringen en had een groot aandeel in het aangename groepsgeluid. Aangenaam was ook de kennismaking met gitarist Erwin Suntrop. Een creatieve muzikant die een uitstekende indruk maakte. Hij ging lekker loos in 'Where Does This Come From' en liet in het smakelijke 'Cookie Escape' horen, waarom hij op zijn zeventiende jaar de switch maakte van accordeon naar gitaar.

Niks' spel was fris, verrassend en speels, en zijn gevoel voor humor wist hij perfect in deze New Niks te incorporeren. Net als bij zijn eerste cd 'Future Museum' uit 1996, die overigens nog steeds zeer van belang is, is Arend Niks er wederom in geslaagd een oorspronkelijk en aansprekend project te presenteren. Niks' instrumentkeuze, musici, composities en uitstekend drumwerk getuigen van zijn orginaliteit.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
 • De website van Arend Niks.

  (Cees van de Ven, 8.2.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  Belgiƫ
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.