Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Onderhoudende klankexperimenten bij Courvoisier, Courtois & Eskelin
maandag 22 januari 2007, Wilhelmina, Eindhoven

De vleugel van Jazzpower in café Wilhelmina heeft enkele dagen nodig gehad om bij te komen van de speciale behandelingen van Sylvie Courvoisier! En het zag er aanvankelijk zo mooi uit. Tijdens de soundcheck werd het klavier met zachte hand en doek en poetsspul grondig en liefdevol gereinigd en naar haar hand gezet. Courvoisier preludeerde nog wat Mozart en was daarna klaar voor het concert. Samen met de Franse cellist Vincent Courtois en de Amerikaanse tenorsaxofonist Ellery Eskelin speelden zij een tweesetter die er niet om loog. Instant composing in optima forma. Alle oren naar elkaar stonden wagenwijd open en er werd spannend free gemusiceerd. Vanuit summiere ritmische en harmonische afspraken ontstonden er gaandeweg verrukkelijke vergezichten.

Courtois manipuleerde zijn instrument subtiel en minimaal met een enkel voetpedaal. Hij beschikte over goede ideeën en zijn klankvervormende handelingen werden nooit banaal en bleven ondanks alle escapades cello gerelateerd. Ellery Eskelin met zijn stevige, directe en aansprekende toon was een prettige vrijdenker. Waakzaam zocht hij naar persoonlijke vrijheid in de gebondenheid van dit trio en dat gold eigenlijk voor de anderen ook.

Het trio bleef aangenaam doorzichtig. Het werd nergens te vol, te druk of ondoorgrondelijk. Tutti's werden afgewisseld met duo- en solospel en voortreffelijke interacties. Vanzelfsprekend wisselde men van rolverdeling. Zo slaagden zij erin de toehoorders te fascineren en aan te zetten tot alert en actief luisteren.

Sylvie Courvoisier liet vanavond horen hoe je een vleugel exploreert en exposeert. Onder haar handen, vuisten, mallets en snarenmanipulaties onderging het klavier hemel en hel, zoet en zuur, en dat in alle gradaties. Vrijgevig maakte zij iedereen deelgenoot van haar rijke klankenarsenaal. Haar onvoorstelbare akkoorden en modulaties - gespeeld met een fluwelen toucher of beukend met gebalde vuisten uit het klavier gehamerd - deden je adem stokken.

Voor degene die hechten aan melodie, ritme en duidelijkheid is dit trio een gruwel, maar voor jazzavonturiers die het liefst zonder reisgids op pad gaan en het obligate mijden, viel hier genoeg te beleven. En werd dit liveoptreden een unieke en onuitsprekelijk spannende belevenis.

Klik
hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 3.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.