Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Klankkleur belangrijk in muziek Amina Figarova
Jazz Impuls Dubbelconcert met Amina Figarova en Boi Akih, zaterdag 10 februari 2007, Orpheus, Apeldoorn. Herhalingen: 28/2 Utrecht, 8/3 Groningen, 16/3 Rotterdam, 14/4 Beverwijk.

Ergens in het mistige Nederlandse medialandschap bestaat een radioprogramma met de naam 'Is dit nog wel jazz?' Die (wanhoops)kreet is ook van toepassing op de muziek van Monica Akihary, die met haar trio Boi Akih optreedt in de cyclus Dubbelconcerten van Jazz Impuls. Wat mij betreft is het antwoord ontkennend: Akihary gebruikt ergens in haar programma wel een snufje jazz, maar verder gaat het vooral om stemacrobatiek op basis van tal van exotische elementen. Sfeerbeelden uit de Molukken (waar haar roots liggen), ritmes en frasen uit de muziek van India, het Nabije Oosten, Spanje (flamenco). Wereldmuziek dus. Knap gedaan (met ondersteuning van percussionist Bart Fermie, die zelfs nog muziek haalt uit een plastic waterflesje, en gitarist Niels Brouwer), en Monica heeft een prachtige lenige stem met een fabelachtig bereik. Maar jazz? Nee.

Het programma werd wel met jazz geopend, door een kwintet onder aanvoering van Amina Figarova. Klinkt ook wat exotisch, en dat klopt: deze pianiste/componiste is geboren in Azerbeidzjan. Maar ze woont en werkt wel in ons land, en haar muzikale taal is reguliere jazz, meer specifiek: neobop. Ze heeft wel een voorkeur voor ongebruikelijke klankkleuren, vandaar dat er mooie geblazen samenklanken voorkomen in haar arrangementen. Ze werkt meest in septetformaat, maar heeft deze keer maar twee blazers mee. Die leveren wel heel mooie duetten. Het apartste al aan het begin, met de fluit (Bart Platteau) tegen de sopraansaxofoon (Kurt van Herck). De meeste indruk maken twee deeltjes uit haar 'September Suite', geïnspireerd door de aanslagen in Amerika in 2001. Het emotionele 'Numb', met een ijzingwekkende tenorsolo van Van Herck, en het triostuk 'When The Lights Go Out', met de briljante Figarova subliem ondersteund door bassist Wiro Mahieu en drummer Chris Strik. Razendsterke muziek.

Deze recensie verscheen eerder in dagblad De Stentor.

(Anoniem, 20.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.