Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
The Exploding Star Orchestra - 'We Are All From Somewhere Else' (Thrill Jockey, 2007)

Cornettist Rob Mazurek is een geval apart. Met zijn Chicago Underground Duo, Trio en Quartet heeft hij enkele knappe cd's gemaakt. Solo heeft hij ook altijd avontuurlijke paden bewandeld met enkele missers ertussen, waaronder zijn concept van onderwatertrompet, dat wel een leuke vondst is, maar niet om een hele cd naar te luisteren. Ook zijn elektronisch Braziliaans experiment met de Sao Paulo Underground van vorig jaar was niet echt mijn ding.

Maar nu is er het Exploding Star Orchestra, een mammoet van een album, een dijk van een cd, een kolos van een plaat: gestructureerde chaos, energie te over, intens met zachte stukken tussen, een bezetting om U tegen te zeggen, maar met een duidelijke coherente visie qua compositie én uitvoering. De cd bestaat uit drie stukken: 'Sting Ray And The Beginning Of Time', 'Black Sun' en 'Cosmic Tomes For Sleep Walking Lovers'.

De eerste noten van het album zeggen het al: met een Mission Impossible-achtige dreun wordt de beginning of time ingezet, met Nicole Mitchells fluit, Jason Adasiewicz' vibrafoon en Jeb Bishops trombone in de hoofdrol, met plots een totale ommekeer qua ritme en melodie voor het ganse orkest, al blijft het tempo hoog en opzwepend. In één van de passages van het eerste stuk wordt onder andere de energie van een twintigtal sidderalen in een bak omgezet in geluid, wat als achtergrond dient voor de vrije improvisatie. Maar laat dat u niet afschrikken: het werkt. Het tweede stuk is een introspectief pianostuk (Jim Baker) en het derde is vrije groepsimprovisatie, onderbroken met wat repetitief minimalistische ritmes, georkestreerde chaos, hecht samenspel en sterke solo's.

Ik heb hier geen naam voor. Deze cd staat ook buiten elk gekend genre. Dit is geen bigband, geen free jazz, geen avant-garde, geen experimentele muziek, geen mainstream, geen spirituele muziek, geen filmmuziek, maar toch wel een beetje van dat alles. Niet altijd voor gevoelige oren, maar iedereen zal de muzikale kracht van 'We Are All From Somewhere Else' wel moeten erkennen. Een meesterwerk.

Het album is te beluisteren en te bestellen bij
Thrill Jockey.

(Stef Gijssels, 18.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.