Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Energiek concert door exponenten van de improjazz
Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love, zaterdag 3 februari 2007, SJU Jazzpodium, Utrecht

Het wereldje van de ex-freejazzers, thans improjazzers, is erg klein. Men kent elkaar, vindt elkaar en zoekt elkaar op. Worldwide. Zo ontstaan er internationale en interessante muzikale samenwerkingsverbanden, zoals Peter Brötzmann's Chicago Tentet, de Territory Band, Tony Oxley's Celebration Orchestra, Gobe Unity Orchestra, European Jazz Ensemble en de New Eternal Rhythm Orchestra. Zowel Ken Vandermark als Paal Nilssen-Love zijn exponenten van die scene. Zij vormen sinds 2002 een duo en hebben inmiddels drie cd's uitgebracht.

De Amerikaan Vandermark tourt veelvuldig in Europa (ook met andere eigen groepen, onder andere zijn eigen Vandermark 5). Hij is momenteel één van de belangrijkste figuren in de Amerikaanse improscene. Hij speelt in talrijke formaties met onder meer Hamid Drake, Peter Brötzmann, Mats Gustafson, Paul Rutherford, Jeb Bishop, Joe McPhee, Kent Kessler en Paal Nilssen-Love.

Omdat Vandermark en Nilssen-Love ook gezamenlijk in andere formaties spelen, is het niet verwonderlijk dat het duo zeer goed op elkaar is ingespeeld. Het getuigt niet alleen van vakmanschap, maar ook van groot improvisatievermogen met zo'n bezetting – drums en tenorsax/klarinet – gedurende lange tijd te boeien. Wat dat aangaat was het welhaast ongekend hoe drummer Nilssen-Love met een arsenaal aan variaties en aparte drumtechnieken het gemis van andere begeleidingsinstrumenten (bas en gitaar of piano) compenseerde. Uiterst geconcentreerd volgde hij de muzikale exercities van rietblazer Ken Vandermark en begeleidde, stuwde, varieerde en vulde aan op sublieme wijze.

Vandermark toonde zijn grote klasse vooral op de tenorsax. Hij is een heftige blazer, die een helder geluid produceert en qua techniek niet van de straat is. Zijn improvisaties waren apart en zeer goed te volgen. Zowel in het lage register (soms zelfs honkend) als in het hoge beheerste hij het instrument volkomen. Het duo speelde twee uitermate energieke sets waarbij dan toch naar het eind toe, vanwege de summiere bezetting, de aandacht enigszins verflauwde.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 16.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.