Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Een kwintet dat een kwartet werd
Pieter de Mast Quartet, vrijdag 9 februari, Kraaij & Balder, Eindhoven

Na het verschijnen van zijn cd 'Vista' was er nu de gelegenheid om Pieter de Mast in kwartetvorm live te beluisteren in Jazz at the Crow, met Kris Goessens (piano), bassist Guus Bakker en Joost Kesselaar (drums). Nagenoeg alle gespeelde stukken waren van De Mast en te kwalificeren als neo-bebop.

Pieter de Mast speelde afwisselend sopraansax en dwarsfluit. Op de sopraansax heeft hij een kort vibrato, waarvan je moet houden. Maar zijn toon op dwarsfluit is aangenaam en veelzeggend, zijn spel lenig en swingend. Kris Goessens was een naam die ik nog niet kende, maar dat is nu anders. Hij maakte indruk en was vindingrijk in aansprekende solo's. Dat hij en ook De Mast hun improvisaties zo fraai konden uitbouwen, was mede te danken aan het voortreffelijk ritmetandem Guus Bakker en Joost Kesselaar.

Het was opvallend dat dit puike kwartet zo sporadisch de handen op elkaar kreeg van het publiek, dat het spel toch in hoge mate apprecieerde. Misschien was het de afwezigheid van gitarist Andreas Suntrop, die een week eerder in Eindhoven bij de formatie New Niks zo'n positieve indruk maakte. Hij had het geheel zeker nog meer kleur en reliƫf en pit gegeven.

Deze kanttekeningen doen echter geen afbreuk aan het feit dat het kwartet zeer de moeite waard was om gehoord te worden. Het is toch geen kleinigheid om twee sets lang met eigen werk zo te boeien. Voor de programmeur (zie ondergetekende) was het boeken van dit kwartet in plaats van het kwintet mogelijk verkeerde (zij het noodgedwongen) zuinigheid. Mea culpa!

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

(Cees van de Ven, 24.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.