Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Dynamische standards in het SJU Jazzpodium
'Stan Tracy Heterogenity', Benjamin Herman Quartet, zaterdag 20 januari 2007, SJU Jazzpodium, Utrecht

Met de bekende standard 'The End Of A Love Affair' werd in het overvolle SJU Jazzpodium het concert van het Benjamin Herman Quartet geopend. De saxofonist, bezig met een volle VPRO/Boy Edgar-tournee, had zichtbaar zin in het optreden. Dit was namelijk een optreden buiten de tournee om en met een eenmalige bezetting. Met een welhaast ongekende energie raasde Herman in up-tempo door de changes van de openingsklassieker. Het was fascinerend te zien en te horen hoe hij virtuoos en met een krachtig embouchure in talloze chorussen het nummer 'in- en outside' tot op het bot verkende.

Het gehele programma bestond uit evergreens en moderne jazzstandards ('Ju-Ju' van Wayne Shorter, Benny Golsons 'Stablemates' en de easy swingende toegift 'In A Mellowtone'). In de aankondigingen benadrukte Benjamin dat hij het erg prettig vond een dergelijk programma op een zo prominent podium als dat van de SJU te kunnen spelen.
Hij mompelde nog zoiets als: 'dit repertoire is toch meer iets voor kroegenjazz'. Laat dit zo zijn, de benadering van dit repertoire door het kwartet was buitengewoon verfrissend, dynamisch, muzikaal avontuurlijk en buitengewoon interessant in de improvisaties.

Niet alleen vervulde de leider van het kwartet een prominente rol, zeker moet ook de zeer jonge - maar uiterst talentvolle - pianist Gideon van Gelder genoemd worden. De 23-jarige pianist viel al op tijdens de cd-presentatie van de Young All Stars en op het YPF Jazzpianisten Concours (waar hij mijns inziens ten onrechte niet in de prijzen viel). Ook deze avond etaleerde hij zijn fabelachtige techniek in het krachtige, zinderende kwartetgeweld. Ook in de up-tempo stukken kwamen zijn snelle en klaterende loopjes door een ferm toucher helder en duidelijk tot hun recht.

Bassist Jos Machtel en drummer Joost van Schaik begeleidden niet alleen stuwend en swingend, maar kregen ook ruimschoots gelegenheid zeer bekwaam te soleren. Vooral Van Schaik, die ik wel eens bedeesder heb zien drummen, liet hier zien het heavy drumwerk niet te schuwen.

Hermans vertolking van de ballad 'Sophisticated Lady' was fenomenaal. Zowel de intense interpretatie van het liedje zelf als de boeiende improvisatie lieten grote indruk achter. Het lijkt mij voor Benjamin Herman het overwegen waard dit fantastische kwartet bij elkaar te houden en op afzienbare termijn langs de jazzpodia te laten toeren.

Klik hier voor Maarten Jan Rieders fotoverslag van dit concert.

(Jacques Los, 1.2.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.