Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Spannende jazzdialogen op piano en gitaar
Jazz Impuls Dubbelconcert met Bert van den Brink, Jesse van Ruller en Francien van Tuinen, zaterdag 9 december 2006, Hanzehof, Zutphen. Herhalingen: Groningen 31/1, Gorinchem 17/2, Tiel 23/2, Apeldoorn 20/4, Den Haag 11/5.

Het is op zich geen nieuwtje dat jazzmusici thema's uit de klassieke muziek gebruiken als uitgangspunt. Maar componisten als Satie, Shostakovich, Skriabin, Ravel en Brahms kom je toch niet elke dag tegen in jazzkringen. Arrangementen op thema's van hun hand, gemaakt door gitarist Jesse van Ruller en met nieuwe teksten van zangeres Francien van Tuinen, staan centraal in het project 'Muzyka', het tweede deel van dit dubbelconcert (een van de vele concerten in theaters en concertzalen waarmee de ambitieuze stichting Jazz Impuls aan de weg timmert).

Gaat het hier om reguliere jazz? Niet helemaal. Het klinkt als jazz, het swingt als jazz (met hier en daar een snufje bossa nova), dat allemaal wel. Maar er wordt niet geïmpro-viseerd: Van Rullers arrangementen zijn hermetisch dichtgetimmerd, elke noot ligt vast, zelfs de instrumentale solo's tussen de vocals van Van Tuinen worden van blad gespeeld.

Dat doet aan het luisterplezier weinig af: de Muzyka-band (met naast Van Ruller ook gitarist Maarten van der Grinten, bassist Jeroen Vierdag, drummer Sebastiaan Kaptein en percussionist Bart Fermie) staat als een huis, en Van Tuinen zingt haar partijen met een aangename jazzy timing en een prettig licht gevoileerde stem. Het meest markant zijn de stukken op basis van composities van Erik Satie, met interessante melodielijnen. Verder valt op dat het programma wat eenvormig is: bijna alles speelt zich in medium tempo af en is wat melancholiek gekleurd.

Iets spannender is het 'halve' concert voor de pauze, een duo-set met pianist Bert van den Brink en gitarist Jesse van Ruller. De heren spelen een keuze uit hun net verschenen cd, met vooral stukken van Van Ruller. Ze inspireren elkaar tot interessante muzikale dia-logen, met Van den Brink (toch vooral befaamd om zijn gevoelvolle toucher) soms zeld-zaam explosief spelend. Indrukwekkend is vooral een eigenzinnige versie van het aloude 'House For Sale', in zevenkwartsmaat maar desondanks volstrekt natuurlijk swingend.

Deze recensie verscheen eerder in dagblad De Stentor.

(Anoniem, 28.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...
Menupagina's:


Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.