Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Pakkende composities bij het Rembrandt Frerichs Quartet
vrijdag 12 januari 2007, Kraaij & Balder, Eindhoven

Jan Menu: tenor- en sopraansaxofoon / Rembrandt Frerichs: piano / Gulli Gudmundsson: bas / Joost van Schaik: drums.

Het kwartet communiceerde prettig, onderhoudend en boeiend met voornamelijk eigen composities van Frerichs. Dat was meteen ook een van de sterke punten vanavond. Rembrandt Frerichs is ondanks zijn jonge leeftijd (1977) een muzikant met een diverse staat van dienst. Zo was hij pianist van het Deep River Quartet en het European Jazz Youth Orchestra. En in 2003 trad hij op met de onlangs overleden saxofonist Michael Brecker.

Vanavond was een prominente rol weggelegd voor saxofonist Jan Menu. Hij zorgde voor menig vuur en avontuur. En schuwde niet zijn behendige en creatieve saxspel te larderen met eigentijdse klankvervreemdingen, flagioletten en buitensporige akkoordenescapades. In 'Impraha With Jan', een feature voor Menu op sopraansax, maakte Rembrandt Frerichs gebruik van een obscuur Indiaans instrument: de Shrutibox, een klein instrument waar-mee enkele tonen en ook akkoorden gespeeld kunnen worden als drones. Deze drones waren de basis waarover Menu zijn spel kon ontplooien. Met de bossanova 'There Will Be Sun On My Loveship', een aantrekkelijke Frerichs-original, besloot men de eerste set.

Een hoogtepunt deze avond was ongetwijfeld de spetterende uitvoering van 'The Foun-tainhead', een sterke compositie waarin het kwartet tot grote hoogte kwam. Joost van Schaik was hierin de drijvende en inspirerende kracht waardoor Menu en Frerichs konden exelleren. Een twaalf minuten durend swingend huzarenstukje, waarin ook bassist Gulli Gudmundsson zijn reputatie waarmaakte. Meer voortreffelijk basspel hoorde we van hem in 'Requiem' en het gestreken duet 'Impraha Met Gulli', met Frerichs wederom op de Shrutibox. Stevig en groot is zijn toon en je bent geneigd je voor langere tijd op zijn indringende spel te concentreren; zo aantrekkelijk is het om zijn keuzes en ideeën te volgen.

En dan was er nog de warmbloedig geblazen ballad 'How Long Has This Been Going On'. Deze uitvoering werd een mooi Menu-statement. In de toegift, een vrije blues in Bb, pak-te Van Schaik nog eens uit met een solo waarin hij zich wederom van zijn beste kant liet horen. Een cd-opname van dit kwartet is aanstaande en bij bezoekers van dit geslaagde concert is daarvoor vanzelfsprekend al belangstelling gewekt.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Meer weten?
 • Klik hier voor de website van Rembrandt Frerichs.

  (Cees van de Ven, 30.1.07) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.