Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Kahil El'Zabar - 'Big M' (Delmark, 2006)

Kahil El'Zabar is een klasse apart. Een directe discipel van de Association for the Advan-cement of Creative Music (AACM), de freejazz-beweging in Chicago, waar ook de Art Ensemble Of Chicago en Fred Anderson toe behoorden. Hij is altijd zijn eigen weg gegaan. El'Zabar is een fantastisch drummer en percussionist; de ritmes zijn dan ook uitermate belangrijk en zeer sterk geïnspireerd door Afrikaanse muziek.

Zijn stukken zijn meestal thematisch zeer repetitief en komen bezwerend, hypnotisch over. De eenvoud van de thema's laat de solisten toe om voluit te gaan. Ik denk trou-wens dat zijn Ritual Trio het record heeft van het langste nummer: 1 uur 19 minuten 57 seconden, zeg maar 80 minuten (op 'Ritual Trio With Pharoah Sanders Live')! Het gaat hem dus niet om de complexe harmonische veranderingen, wel om de energie, de kracht van de improvisatie, het plezier van het samenspel, de spiritualiteit.

'Big M' is opgedragen aan Malachi Favors Maghostut, de bassist van zijn Ritual Trio, die in 2004 overleden is. Kahil begon met het volgen van drumles op 14-jarige leeftijd na een optreden van het Art Ensemble Of Chicago, sterk onder de indruk van het baswerk van Favors. Ook Ari Brown op sax en piano maakt deel uit van dit trio. Ari Brown is zelf de vervanger van de eveneens overleden Lester Bowie. Malachi Favors wordt opgevolgd door Yosef Ben Israel, en het trio op deze cd wordt aangevuld met Billy Bang op viool.

Dit is niet zijn sterkste album, maar zeker het beluisteren waard. De twee dagen eerder live opgenomen cd 'Live At The River East Art Center' is in mijn ogen net iets beter, iets intenser, iets energieker (maar moeilijker te vinden). 'Big M' biedt alles bij elkaar toch een uur luisterplezier (en dat voor zeven nummers!): de eindeloze creativiteit van El'Zabar op percussie, de warme, intense en vliegende sax van Brown en de krachtige bas van Ben Israel, die Maghostut waardig vervangt. Enjoy!

(Stef Gijssels, 27.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgi├ź
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.