Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Enthousiast jeugdig talent in de Badcuyp
Andreas Metzler Quartet, dinsdag 16 januari 2007, De Badcuyp, Amsterdam

Dit concert stond in het teken van de presentatie van hun nieuwe cd 'New Solutions'. In een wat ongebruikelijke bezetting speelde het nieuwe kwartet van contrabassist Andreas Metzler in het intieme muziekcentrum De Badcuyp in Amsterdam-Zuid. Inderdaad onge-bruikelijk, want hoe vaak kom je in de moderne jazz nog een samenstelling tegen van alt-viool, gitaar, contrabas en slagwerk? Ook bijzonder is het zich onderscheidende reper-toire, dat gebruik maakt van verschillende compositietechnieken, bewerkingen van stukken van Erik Satie en interessante improvisatieconcepten.

Dit jeugdige Zwitsers/Duits/Argentijns kwartet bestaat uit bandleider, componist en contrabassist Andreas Metzler, altviolist Benni von Gutzeit, gitarist Guillermo Celano en drummer Marcos Baggiani. Dit viertal heeft elkaar in de creatieve Amsterdamse jazzscene ontmoet en zij hebben, naast ook andere projecten, niet lang geleden dit kwartet gevormd.

Geopend werd met 'Formula One', een eigen stuk van Metzler, met de gitaar en viool unisono in de rustige vloeiende opening, vervolgens gecombineerd met lekker opjuinend drumwerk en de contrabas met lopende lijnen. Nou, dat beloofde het een en ander voor het vervolg van dit optreden. Het optreden werd vervolgd met 'D’Edriophthalma (Que C’est Triste)', een stuk van Satie, dat met een fijne gespeelde gitaarpartij begon. Veel galm en dubbelklanken vulden de kleine concertruimte. De brushes van Baggiani kwamen er subtiel onder, de contrabas en viool volgden. De viool nam hierna de solopartij over, waarna dit mooie stuk door Metzlers gestreken bas werd beëindigd.

'New Old Song' volgde, weer een eigen stuk, waarin Von Gutzeit zijn virtuositeit op de altviool goed kon tonen. En dat op pas 26-jarige leeftijd! Hij werd, zoals gebruikelijk, afgelost door een gitaarsolo van Celano, die tijdens het spelen wat krampachtig op zijn muziekpartituur bleef staren, daarbij ondersteund door een erg strakke, geconcentreerd gespeelde drumpartij. Baggiani bleek een strak ritme moeiteloos te kunnen vasthouden, afgewisseld met felle roffels. Maar ook stilistisch spel, met een aantal sterke melodische partijen, blijkt in het repertoire te zijn opgenomen, zoals in het stuk 'Retroactive'. In totaal werden zo zeven muziekstukken afgewerkt.

Dit kwartet met jeugdige musici moeten mijns inziens leren om solo's verder uit te bouwen. Alles kwam erg jachtig over, waarschijnlijk door de beperkte lengte van het concert. Het optreden bedroeg slechts een uurtje, waarin dit Andreas Metzler Quartet toch een zo breed mogelijke verscheidenheid van haar repertoire wilde tentoonspreiden. En dat is hen in ieder geval goed gelukt.

(Rolf Polak, 31.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.