Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


   

Dennis Gonzalez - 'Nile River Suite' (Daagnim, 2004)
Dennis Gonzalez - 'No Photograph Available' (Clean Feed, 2006)


Dennis Gonzalez is een ondergewaardeerde trompetist en zijn muziek is ook moeilijk te vinden. De cd 'Nile River Suite' was tot enkele maanden geleden op de website van Gonzalez gewoon gratis te downloaden, omdat hij uit voorraad was en niet meer opnieuw werd uitgegeven. En dat ondanks het feit dat deze cd in 2004 pas was uitgekomen!

'Nile River Suite' is een prachtig album, met Gonzalez en Roy Campbell op trompet, Sabir Mateen op sax en fluit, Henry Grimes op bas en Michael Thompson op drums. De muziek is traag, kabbelend, met af en toe Midden-Oosterse melodische inslag, maar niet nadruk-kelijk, met heel veel ruimte voor de solisten, voortgedreven door de blazers, en een bij momenten hypnotische ritmesectie (Gonzalez kreeg ooit het verwijt de solisten té veel ruimte te geven, een verwijt dat hij nu gelukkig tot handelsmerk heeft gemaakt).

De muziek geeft het gevoel ter plekke gecomponeerd te zijn, en dat lukt normaal met drie blazers niet echt altijd, maar dit kwintet luistert en volgt de initiatieven van de anderen om er dan zelf een eigen wending aan te geven. Zeer warme, avontuurlijke maar toegan-kelijke muziek. De cd is onlangs opnieuw uitgebracht. Het nadeel is natuurlijk dat je hem niet langer kan downloaden van de website van Gonzalez.

'No Photograph Available' is voor mij één van de beste cd's van 2006, met Gonzalez op trompet, Charles Kohlhase op sax, Joe Morris én Nate McBride op bas, en Croix Gallipault op drums. Deze laatste is een 19-jarige leerling van Joe Morris. Ik ga hier niet veel over schrijven: kopen is de boodschap!

(Stef Gijssels, 15.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.