Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Bridge 61 - 'Journal' (Atavistic, 2006)

Ken Vandermark behoeft geen introductie meer. In 1999 kreeg hij de MacArthur 'Genius' Grant, een eer die enkel de groten als Ornette Coleman, Cecil Taylor en Anthony Braxton ten deel waren gevallen, maar die hij sindsdien probeert waar te maken. Een ruwe schat-ting brengt me op meer dan 100 cd's waar hij sinds dan op heeft meegespeeld, in een dertigtal ensembles. Bridge 61 is één van de hoogtepunten van 2006, met Vandermark op sax en klarinet, Jason Stein op basklarinet, Nate McBride op bas en Tim Daisy of drums. McBride speelt ook bas in Spaceways Inc. en Tim Daisy is de drummer van dienst bij de Vandermark 5.

Ondanks al deze veelspelerij blijft Vandermark boeien, en 'Journal' is daar een prima voor-beeld van. De nummers zijn gecomponeerd met veel ruimte voor improvisatie en het zoe-ken naar nieuwe effecten en klankcombinaties met een klein ensemble. Die kunnen gaan van aarzelend aftastend werk, zoals in 'Superleggera', over een meer bop-benadering in 'Atlas', tot funky werk als 'Nothing's Open', met McBride op elektrische bas. De sax en de klarinet zoeken elkaar, respecteren elkaar en vullen elkaar aan. Op het wondermooie trage '29 Miles Of Black Snow' krijgt McBride een lang solo, teder aangevuld door Vandermark en Stein.

Op 'A=A/b=b' beginnen bas en klarinet met een ritmisch sterke intro, om na vier minuten het estafettestokje door te geven aan drums en baritonsax: hetzelfde thema, andere muziek. Na zeven minuten speelt de hele band tien seconden unisono het slot. In de afsluiter 'Shatter', opgedragen aan gitarist Sonny Sharrock, speelt McBride afwisselend vervormde en niet-vervormde basgitaar. Het stuk heeft noise-rock elementen, maar blijft beheerst en fris afwisselend. De vier muzikanten blijven de ganse cd hetzelfde hoge niveau halen. De composities zijn ritmisch sterk en melodieus afwisselend. Aanrader.

Labels:

(Stef Gijssels, 11.1.07) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.