Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Stefano Bollani - 'Piano Solo' (ECM, 2006)

Hij won zo'n beetje alles wat er aan jazzprijzen in Europa en Japan te winnen valt, speelde op ruim zeventig albums, met grootheden als Richard Galliano, Aldo Romano, Gato Barbieri, Phil Woods, Lee Konitz, Pat Metheny, Hector Zazou en zijn leermeester Enrico Rava: de Italiaanse meesterpianist Stefano Bollani.

Het kwaliteitslabel ECM presenteert hem hier solo, in een programma dat een aantal stukken van eigen hand bevat (als je een titel als 'Impro I' als stuk mag betitelen), naast composities van bevriende Italianen (Zambrini, Donati) en stukken van Amerikaanse her-komst - standards als 'For All We Know' en 'On The Streets Where You Live', een rag van Scott Joplin, een ballad van Brian Wilson (de legendarische voorman van de Beach Boys) - naast een thema uit een pianoconcert van Prokofiev.

De rode draad is het grote pianistische talent van Bollani, die beboplijnen, boogiewoogie-patronen, stridepiano, ballad, impressionisme en andere (ook klassieke) elementen op natuurlijke wijze met elkaar verenigt en in elkaar laat overvloeien. Fantastisch toucher! Jammer dat ECM in zijn cd-inlays altijd zo weinig informatie verschaft.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

(René de Cocq, 4.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.