Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Joe Lovano Ensemble – 'Streams Of Expression' (Blue Note, 2006) *****

De muzikale veelzijdigheid van Joe Lovano is onmiskenbaar. Naast – vooral op het Blue Note-label - zeer geslaagde albums met kleine bezetting (kwartet, trio en zelfs duo - Gonzalo Rubalcabo) – is onlangs het vijfde album 'Streams Of Expression' verschenen met een groter ensemble.

Het hoofdbestanddeel van het album omvat twee suites. Het eerste is 'Streams Of Expression', gecomponeerd en gearrangeerd door Lovano. Het bestaat uit vijf delen die geïnspireerd zijn op grootheden uit de jazz, zoals Eric Dolphy, Charles Mingus, Ornette Coleman, Don Cherry en Sonny Rollins. De suite bevat elementen vanaf de bebop tot en met de avant-gardistische ensemble-composities van Ornette Coleman ('Free Jazz') en John Coltrane ('Ascension').

In het eerste deel 'Streams' soleert Lovano in het begin ad lib en later, na het ensemble-werk, hevig swingend, waarna trompettist Tim Hagans, trombonist Larry Farrell en pianist John Hicks dit deel afsluiten. Deel twee is het medium nummer 'Cool', waarin ook weer Lovano geïnspireerd en oorspronkelijk een hoofdrol vervult. Na diens solo volgen 'change chorussen' voor alle blazers. In 'Enchantment' (deel drie) soleert Lovano melodieus op altklarinet. 'Second Nature', het vierde deel, is vooral een feature voor de saxsectie: Steve Slagle op altsax, George Garzone en Ralph Lalama op tenorsax, en Gary Smulyan op baritonsax. In het hectische 'The Fire Prophets' zijn de soli van Hicks en Smulyan uitermate adequaat en effectief. Joe Lovano bespeelt in dit nummer de aulochrome, een door François Louis ontworpen dubbele sopraansaxofoon. Het klinkt als de tegelijk be-speelde stritch en manzello van Roland Kirk, alleen nóg spectaculairder.

De tweede suite is de door Gunther Schuller gedirigeerde en gearrangeerde 'The Birth Of The Cool Suite'. In deze zevendelige suite zijn drie evergreens uit de bebop-periode opgenomen; 'Moon Dreams', 'Move' en 'Boplicity'. In het inderdaad wat dromerige 'Moon Dreams' speelt Lovano een beheerste, melodieuze solo, ondersteund door fraaie ensemble partijen. Voor zowel 'Moon Dreams' als 'Boplicity' heeft Gil Evans arrangeerwerk geleverd, hetgeen goed te horen is in de ensembles. In het snelle 'Move' wordt ook capabel geso-leerd door trompettist Barry Ries, altist Steve Slagle en pianist James Weidman. 'Boplicity' is de afsluiting van deze 'Cool Suite', waaruit blijkt dat Schuller qua arrangementen en orkestratie Lovano naar de kroon steekt.

Het laatste nummer van dit album is de blues 'Big Ben', waarin Lovano nog eens de wonderbaarlijke aulochrome ter hand neemt. Hoe apart en spectaculair dit instrument ook is, ik prefereer de sound van een enkele saxofoon en zeker het warme, juichende geluid van de tenor van Lovano.

In ieder geval behoort deze cd wat mij betreft tot de 10 beste albums van het jaar 2006.

(Jacques Los, 7.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.