Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Miles Davis - 'Great Sessions' (Blue Note, 2006)
3 cd-box set met 'Birth Of The Cool', 'Miles Davis Volume 1' & 'Miles Davis Volume 2'


Een mooie nieuwe heruitgave, dit doosje met drie cd's van Miles Davis, opgenomen rond 1950, in 2001 door Rudy Van Gelder geremasterd vanaf de originele tapes.

Belangrijkste van de drie is het legendarische album 'Birth Of The Cool' uit 1949, een geslaagde poging van Davis (die in die tijd deel uitmaakte van het kwintet van Charlie Parker) om de op dat moment wel gerijpte, maar nog ongepolijste bebop in te kaderen in een esthetische ambiance. Daartoe werkte Davis samen met arrangeur Gil Evans en enkele musici, die niet alleen sterke solisten waren maar ook nieuwe ideeën meebrachten over kleur en samenklank: John Lewis en Gerry Mulligan.

De resultaten werden uitgevoerd door een nonet in verschillende samenstellingen, live in enkele matig bezochte clubdates en in de studio vanwege een vers contract dat de jonge Davis net had afgesloten met Blue Note. Onder de meespelende musici de genoemde Mulligan en Lewis, grootheden als Art Blakey, Max Roach, Lee Konitz, J.J. Johnson, Al Haig en enkele blazers op ongebruikelijke instrumenten als hoorn en tuba. De hier ontwikkelde ideeën vonden hun weg in de jazz, mede door het werk van Lewis en Mulligan in hun latere eigen formaties.

De andere twee cd's bevatten studiosessies, waarin Davis aan het hoofd staat van iets meer conventionele formaties: sextetten met de blazers J.J. Johnson, Jackie McLean en Jimmy Heath, ritmegroepen met mensen als Percy Heath, Oscar Pettiford, Art Blakey en Kenny Clarke, en vijf stukken in kwartetvorm met pianist Horace Silver. In alle gevallen gaat het om energieke hardbop van superieur niveau.

De box is voor een redelijk aangename prijs in de handel gebracht, en wie dit najaar de promotie-dubbel-cd 'Aangenaam... Jazz 2006' heeft aangeschaft krijgt ook nog eens twee euro korting. Bij dit album (met tracks van onder anderen Martijn van Iterson, Boris Vanderlek, Eric Vloeimans, Deborah J. Carter, Tineke Postma, Jesse van Ruller, Tom Beek, Carmen Gomez, New Cool Collective, Joe Lovano, Wynton Marsalis, Jamie Cullum, Fay Claassen en het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw) is een bonnenboekje dat recht geeft op kortingen op 32 verschillende jazz-cd's. Waaronder dus het genoemde juweel van Miles Davis.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

(René de Cocq, 12.12.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.