Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Joe Henderson – 'In ’n Out' (Blue Note, 2004) ****

Deze reeds in 1964 opgenomen cd heeft de tand des tijds ruimschoots doorstaan. Het is frisse moderne hardbop die – gelukkig - nog steeds door tallozen gespeeld wordt.

Joe Henderson, die sinds zijn contract in 1992 met het label Verve plotseling doorbrak
als één van de meest belangrijke tenorsaxofonisten in de jazz en vanaf dat moment alle toonaangevende jazzpolls won, bevond zich ten tijde van deze opname nog aan het begin van zijn carrière en zou gedurende de komende decennia tot het uitstekende tweede echelon van topsaxofonisten gaan behoren.

Met behulp van trompettist Kenny Dorham, die ook op dit album meespeelt, kreeg Hen-derson een contract aangeboden bij Blue Note. Het resultaat was een aantal voortreffe-lijke opnamen in het begin van de jaren '60 met onder anderen Andrew Hill, Pete LaRoca, Lee Morgan en Bobby Hutcherson. Zo ook de cd 'In ’n Out', met Dorham, pianist McCoy Tyner, bassist Richard Davis en drummer Elvin Jones.

Hendersons spel is dan al exemplarisch voor zijn speelwijze in de komende tijd. Zijn sound is fier, robuust en scherp, en zijn fraseringen zijn uitermate gevarieerd. In het uptempo titelnummer van de cd blijkt reeds zijn capaciteit om inside- en outside-licks virtuoos toe te passen en daarmee tijdloze muziek te creëren. De ritmesectie is superieur en pianist Tyner soleert hier al even intens en rapsodisch als we hem kennen van het John Coltrane Quartet. Kortom, de Blue Note-reissues zijn niet te versmaden.

(Jacques Los, 20.11.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.