Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Geri Allen - 'Timeless Portraits And Dreams' (Telarc Jazz, 2006)

Een bijzonder album, van en rond pianiste Geri Allen. Je kunt het geëngageerd noemen: Allen verwijst in haar uitleg in het cd-boekje naar verschillende sociaal-politiek getinte onderwerpen, waar verschillende composities aan zijn gewijd. De titelsong, deel van een door Allen zelf gecomponeerde suite, is geschreven naar aanleiding van de aanslagen op 11 september 2001, en ging in première op een van de herdenkingen in september 2006. Andere stukken verwijzen naar de Amerikaanse raciale geschiedenis ('I Have A Dream' van Mary Lou Williams en 'Lift Every Voice And Sing', zoiets als het 'zwarte volkslied', naast bewerkingen van enkele spirituals), naar belangrijke musici uit de jazzgeschiedenis (Lil Hardin, Charlie Parker, Billie Holiday).

Maar het is ook een bijzonder jazzalbum met prachtig pianospel, superieure begeleiding (bassist Ron Carter, die ook de sfeervolle blues 'Nearly' leverde, en drummer Jimmy Cobb) en hier en daar bijzondere toegevoegde elementen. Solozang van jazz-zangeres Carmen Lundy en klassieke tenor George Shirley (dan wordt het wel wat pathetisch), subtiel inkleurende bijdragen van het Atlanta Jazz Chorus. Ook een opvallend stuk: 'In real time', geschreven door Allen samen met haar echtgenoot Wallace Roney, die ook trompet speelt op dit nummer, op een onnadrukkelijke maar wel heel trefzekere manier.

Voor mij onduidelijk is waarom het eerdergenoemde 'Lift Every Voice And Sing' (met George Shirley) op een aparte cd is gezet. Het reguliere programma omvat 62 minuten, dat ene liedje nog geen 4 minuten, dus dat had er gewoon bij op gekund. Misschien is dat gedaan om het allemaal nog een graadje bijzonderder te maken, maar dan gaat het toch een beetje op kapsones lijken.

Deze recensie verscheen eerder in HVT Magazine.

(René de Cocq, 28.11.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.