Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
David Murray 4tet + Strings - 'Waltz Again' (Justin Time, 2005)

Na alle projecten die de avontuurlijke tenorsaxofonist David Murray ooit aanpakte, be-hoort zijn experiment met strijkers tot het meest recente. Hoe dat bij deze jazzgooche-laar uitpakt, laat de Amerikaan meteen horen in het 26 minuten durende openingsstuk, de zevendelige 'Pushkin Suite'.

Met strijkers wordt muziek snel de klassieke hoek ingetrokken. Dat gebeurt hier ook, maar hoe. David Murray zet de strijkers de ene keer in om er contrastrijk tegenin te blazen, een andere keer om onder zijn ongebreidelde solo's uitgesponnen vioolpartijen te span-nen. Maar Murray trekt de strijkers ook uit hun klassieke hokje; ze mogen swingen en improviseren van hem en dan gaan deze toevoegingen plots elementen vormen waarop Murrays kwartet kan aangrijpen.

Deze prachtige suite bevat alles wat David Murray kan, maar ook de invloeden die hem tot zo'n belangrijke jazzmusicus hebben gemaakt. Ook in de andere vier stukken van het album is te horen hoe Murray met grote bezettingen - zijn kwartet plus vijf violisten, twee altviolisten, twee cellisten en een contrabassist - jazzmuziek een volstrekt nieuw gezicht kan geven.

Deze recensie verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Rinus van der Heijden, 14.11.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.