Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Victor Noriega - 'Alay' (T&D Records, 2006) ***

Pianist Victor Noriega, geëerd met 'The Emerging Artist Of The Year' van de Earshot Jazz Golden Ear Awards 2005, speelt piano sinds zijn zestiende levensjaar, zowel solo als in veel jazzgroepen. Hij treedt regelmatig op tijdens jazzfestivals en speelde onder meer met Julian Priester, Bill Frisell, Jason Moran, George Lewis, Mark Feldman en onze eigen Han Bennink.

Samen met bassist Willie Blair en drummer Eric Eagle, waarmee Noriega de laatste zes jaar samenspeelt, is dit nieuwste album 'Alay' (dat blijkbaar als 'Ah-lye' uitgesproken dient te worden en zoveel betekent als offerande) uitgebracht. Het kwam in 2005 tot stand in de Jack Straw Studios in Seattle. Na hun debuut-cd 'Stone’s Throw' uit 2004 is dit nieuwe album volgespeeld met dertien tracks, die allemaal een Filipijnse achtergrond hebben.

Victor Noriega ontpopt zich als een 'dicht bij het hart' spelende musicus die zich op deze plaat uitleeft met originele composities en jazzinterpretaties van Filipijnse traditionals. Volgens de inlay tracht de pianist hier met dit album eigenlijk een eerbetoon te leveren aan zijn achtergrond en de Amerikaanse jazztraditie.

Het resultaat van deze samenwerking met Blair en Eagle is een verzameling nummers met elektrificerende arrangementen die soms complex overkomen, gevoed als ze zijn door Noriega's even gevoelige als rusteloze jazzinstelling. De titels van de tracks zijn nauwe-lijks uitspreekbaar, maar de muziek bevat veel minder barrières en wordt vaak prachtig gespeeld.

'Alay' is geen echte jazzplaat, althans niet vanuit de gebruikelijke jazztraditie. Het album bevat evenwel een zodanige power, muzikaliteit en swing, dat het naadloos, weliswaar als een iets afwijkende parel, inpasbaar is in elke jazzcollecie.

Meer weten?
 • De website van Vicor Noriega.
 • De website van Earshot Jazz over de Golden Ear Award 2005.

  (Rolf Polak, 2.10.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.