Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
SFJAZZ Collective - 'SFJAZZ Collective' (Nonesuch, 2005) ****

Het betreft live-opnamen van de SF Collective (SFJAZZ is een non-profit organisatie voor jazz- en jazzonderwijsprogramma's), die werden gemaakt in San Francisco en tijdens een tour door Californië in maart en april 2006. Gil Goldstein arrangeerde de Ornette Coleman-stukken voor dit octet vol klinkende namen: Bobby Hutcherson (vibes, marimba), Joshua Redman (tenor- en sopraansax), Nicholas Payton (trompet), Miguel Zenón (altsax, fluit), Josh Roseman (trombone), Renee Rosnes (piano), Robert Hurst (bas) en Brian Blade (drums). Allemaal musici met een open-minded kijk op het verleden, heden en toekomst van de jazz.

Voor dit project koos men voor composities uit eind vijftiger en begin zestiger jaren, omdat jazz uit deze periode de meeste invloed heeft gehad op wat we vandaag de dag horen. Daarbij leverde iedereen van het octet een eigen compositie. Op deze cd zijn een zevental stukken bijeengebracht, een soort 'best of' uit een 3-cd box set 'Inaugural Season: Live 2004', die alleen verkrijgbaar is via SFJAZZ. Wat deze cd bijzonder maakt, is dat naast het gearrangeerde notenmateriaal voldoende ruimte werd vrijgehouden voor improvisaties, wat deze cd met zoveel improvisatorenpotentie zeer ten goede komt.

De uitvoering van 'Rise And Fall' van Joshua Redman is uiterst energiek. Dan is er 'Peace', een stuk van Coleman dat ook voorkomt op diens controversiële 'The Shape Of Jazz To Come' uit 1959. Goldstein maakte een geslaagd arrangement van 'Una Muy Bonita', waar-bij hij veel respect toont voor de oerversie van Colemans 'Change Of The Century'-lp uit 1959. Hierin een hoofdrol voor een expressieve Redman op sopraansax, gevolgd door een Hutcherson-improvisatie van stand op de groovy basis van Hurst en Blade, waarna men weer terugkeert naar Colemans basis met een verrassend hilarisch coda. 'March Madness' van Bobby Hutcherson is het slotstuk met een feature voor Nicholas Payton. Robert Hurst speelt de melodielijn en geeft Hutcherson gelegenheid om het stuk naar een einde te leiden dat nauwelijks gekker kan, met grappige, herkenbare quotes in marstempo van alle musici.

Meer weten?
 • Op de website van SFJAZZ vind je alle informatie over de organisatie, de groep, de concerten en alle
      andere projecten. Hier kun je ook terecht voor de gelimiteerde 3-cd box sets van SFJAZZ Collective.

  Labels:

  (Cees van de Ven, 13.10.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.