Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Nik Bärtsch's Ronin - 'Stoa' (ECM, 2006) ***

Nik Bärtsch (piano, Fender Rhodes), Sha (contrabas, basklarinet), Björn Meyer (bas-
gitaar), Kaspar Rast (drums) en Andi Pupato (percussie) maakten een cd, waarmee je niet wegkomt met een eenmalige draaibeurt. Want pas na herhaald beluisteren geeft hij iets van zijn schoonheid prijs. Fascinerend door de kracht van de herhaling. Neo-klassiek minimalisme, new wave, repetitieve riffs en loops: haast monotoon trekt Bärtsch' muziek als in slow motion passerende landschappen aan je voorbij.

Dat gebeurt veelal met minimale modulaties. Soms wordt de orde verstoord door plotse percussieve pianoakkoorden in tegendraadse ritmiek. Verrassend spannende stops zoals in 'Modul 35' van maar liefst 10 seconden en vervolgens herneemt men weer de basis-groove. Hier is geen sprake van melodieën met bijpassende akkoorden waarop geïmprovi-seerd kan worden, maar veeleer van gecomponeerde looping structures. Hoewel het meeste materiaal gecomponeerd is, is er ook ruimte voor improvisatie. Bärtsch zelf noemt zijn muziek Zen Funk.

'Stoa' is zeker geen cd die eenvoudig te categoriseren is, maar wel aanleiding tot dis-cussie kan geven vanwege zijn vernieuwende aspecten. Als luisteraar blijf je achter met ambivalente gevoelens, maar is dat niet altijd het geval bij het horen van 'oorvreemde' muziek? Hoe dan ook, liefhebbers van instrumentale improvisaties in de nu geldende zin van het woord zullen hier niet aan hun trekken komen.

(Cees van de Ven, 21.10.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.