Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Young Allstars - 'Release' (Jazz 'N Pulz, 2005) ****

Recensenten schrijven hun opinie meestal over hun belevenissen met buitenlandse musici c.q. groepen. En dat ondanks het feit dat Nederland uit haar voegen barst van het jazz-talent. Luister maar in de (steeds schaarser wordende) jazzclubs en podia. Want, al of niet afgestudeerd aan een conservatorium, de 'young ones' spelen de sterren van de hemel. En het is een grote verdienste van de producers Johan Hofman/Hans Sirks en Bob Hagen van de Stichting Jazz Impuls dat dit aanstormende talent de kans krijg om de vleugels uit te slaan en zo de aanwezige muzikale capaciteiten te tonen.

De groep Young Allstars kwamen in 2005 bijeen in de LeRoy Studio in Amsterdam om hun album 'Release' op te nemen. En het bijzondere aan deze groep is gelegen in het feit dat de vijf leden een jeugdige leeftijd bezitten die ligt tussen de 17 en 25 jaar! Een mooie gelegenheid om dit kwintet aan u voor te stellen, want wie krijgt nou op die leeftijd al de gelegenheid om een album vol te spelen? Nou, dat is de volgende kwintetleden gelukt: Ben van Gelder (altsax), Rik Mol (trompet en flugelhorn), Gideon van Gelder (piano), Clemens van der Feen (bas) en Flin van Hemmen (drums). 'Release' bevat acht tracks die ook allemaal door de kwintetleden zelf zijn geschreven; Ben van Gelder nam drie stukken voor zijn rekening, Gideon van Gelder twee en de overige leden elk een compositie.

De muziek is het beste als hardbop te omschrijven, waarbij alle musici behoorlijk hun best doen. Al direct bij het aanstekelijke openingstuk 'Sunstrolling' begint trompettist Rik Mol te soleren alsof hij, ondanks zijn 22 jaar, nooit anders gedaan heeft. Ben van Gelder speelt wat ingetogen, maar dat mag als 17-jarige ook best. De ritmesectie loopt als een speer. Kortom, dit is een zeer geslaagd debuut te noemen van deze Young Allstars.

Meer weten?
 • Onze recensie van het concert van de Young Allstars in het Bimhuis, Amsterdam op 31 mei 2006.

  (Rolf Polak, 26.9.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  Belgiƫ
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.