Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Frank Kimbrough - 'Lullabluebye' (Palmetto, 2004) ****

Na in diverse groepen van het Jazz Composers Collective te hebben gespeeld, waaronder het Herbie Nichols Project, Ted Nash ('Still Evolved'), Michael Blake's Free Association en het Ron Horton Quartet, is dit het eerste album dat pianist Frank Kimbrough met zijn trio heeft gemaakt. Zijn medemusici zijn hier bassist Ben Allison en drummer Matt Wilson.

Frank Kimbrough is één van de meer individueel spelende akoestische pianisten met primaire invloeden van Bill Evans en Keith Jarrett tot Cecil Taylor, Paul Bley en Andrew Hill. Ben Allison is een bassist met een avontuurlijke spirit die indertijd in avant-garde groepen te vinden was, maar ook in hardbop-settings. Drummer Matt Wilson is het best te omschrijven als een subtiel spelende drummer die een goede reputatie heeft opge-bouwd, onder meer dankzij zijn samenwerking met saxofonist Dewey Redman, het Either Orchestra en zijn participatie in het kwintet van Charlie Hohlhase.

'Lullabluebye' is niet zomaar weer een trioplaatje, maar een evenwichtig volgespeeld album, waarbij voor Kimbroughs begeleiders er, net als indertijd bij Bill Evans, voldoende soleerruimte aanwezig is om ook te kunnen excelleren. Dat Kimbrough ook een begena-digd componist is, blijkt uit het feit dat negen van de tien opgenomen stukken op dit album van zijn hand zijn - bassist Ben Allison voegde er zijn eigen 'Ben’s Tune', niet gespeend van enige bescheidenheid, aan toe. Alle stukken lijken ter plaatse melodieus te worden ingevuld, iets wat gebeurde tijdens twee opnamedagen in april 2003 in Palmetto's huisstudio Maggie's Farm in Buck's County, Pennsylvania.

De aandacht van de luisteraar wordt constant vastgehouden door het spel van dit trio met mooi uitgewerkte aansprekende thema's en solo's, die overwegend in medium tempo worden gespeeld.

(Rolf Polak, 16.9.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.