Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Trygve Seim - 'Sangam' (ECM, 2004) ****

Met een optreden op het North Sea Jazz Festival van 2006 liet Trygve Seim met zijn orkest horen waartoe het in staat is. Opvallend zijn de ongewone composities en de betoverende harmonieën. De sterke betrokkenheid en inzet van de musici weerklinkt. Seims orkestsamenstelling en muziek zijn uitzonderlijk en de subtiliteit van de klankleuren die hij beoogt vragen een hoge graad van discipline en muzikale toewijding om specifieke soundscapes tot klinken te brengen. Met een bezetting van tenor-/sopraan/bassaxofoon, klarinet, bas- en contra-basklarinet, trompet, twee trombones, Franse hoorn, tuba, cello, accordeon en drums. In zijn harmonieën keuze doet hij soms denken aan Gil Evans. Repe-terende ensembleriffs en etherische klanken onder de solisten verhogen de spanning. Vanuit het niets ontstaat...

'The Beginning And The End' is een indringende compositie, waarin trompettist Arve Hendriksen met veel gevoel de melodielijn blaast. Hij beschikt over een rijk klankenpallet met veel half-valve spel. Hij zingt letterlijk en figuurlijk, fluistert en zucht op zijn instru-ment zoals ook Vloeimans dat gesublimeerd heeft en je ontkomt niet aan de magische aantrekkingskracht van zijn spel. 'Himmelrand I Tidevand' is een suite met in Part 3 een niet te missen solo op bassaxofoon van Nils Jansen. Lars Andreas Haug laat in 'Trio' horen welke schitterende vervreemdende klankmogelijkheden er schuilen in een doorgaans weerbarstig instrument als de tuba, waarop hij magistraal weet te communiceren.

Deze muziek vraagt om totale aandacht en overgave en men moet zich openstellen voor de wonderlijke klankwereld van Trygve Seim. Eenmaal in dat stadium beland, zal men in ruil daarvoor veel moois terugontvangen en wordt de vraag 'Is dit nog wel jazz?' volslagen irrelevant.

Meer weten?
 • Onze recensie van het concert dat Trygve Seim gaf tijdens het North Sea Jazz Festival 2006.

  (Cees van de Ven, 29.8.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.