Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Trio Continuo - 'Authentic Basics' (ToonDist, 2005)

Fagot, gitaar en contrabas. Die worden bespeeld door het Trio Continuo: Jan Willem van der Ham, Wiek Hijmans en Ernst Glerum.

Fagot en contrabas zijn laaggestemde instrumenten. Die lage stemmingen worden hier uitgebuit en dat levert verbluffende resultaten op. De ene keer dansen beide instrumen-ten rondom elkaar, een andere keer detoneren ze. Weer een andere keer produceren ze donkere, dreigende klanklandschappen. Soms klinkt de fagot als een saxofoon, soms de contrabas als een uitbundig en nerveus hoog snareninstrument. En dan is er nog de gitaar, die dan eens tokkelend tussen al dat duistere door springt, dan weer fel aan-geslagen voor uitbundige accenten zorgt.

Fraai is het concept van het Trio Continuo, dat het vooral van improvisatie moet hebben. Maar ook een ode brengt aan de barokcomponist Henry Purcell in een stuk met de eigen-aardige titel 'Eiland'. De negen composities van eigen hand vormen eigenlijk een suite, een doorgaande compositie, waarin elk deel een eigen verhaal vertelt en elk instrument zijn eigenaardigheden etaleert. Knap gedaan en ook nog eens op hoog niveau!

Deze recensie verscheen eerder in het Brabants Dagblad.

(Rinus van der Heijden, 4.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.