Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Susanne Abbuehl - 'Compass' (ECM, 2006) ****

Het in 2001 verschenen album 'April' veroorzaakte golfjes op de internationale jazz-wateren. De opvolger heeft een tijd op zich laten wachten, maar dat lange wachten wordt nu beloond. De Zwitsers–Nederlandse vocaliste levert met 'Compass' opnieuw een intrigerend werkstukje af. Een kalme, weldadige gloed straalt af van de vertolkingen.

De plaat opent met 'Bathyal', de enige compositie waarvoor Susanne Abbuehl zowel tekst als muziek schreef. De zangeres arrangeerde 'Black Is The Color' en 'Lo Fiolairé', twee composities die gebaseerd zijn op Luciano Berio's 'Folk Songs'. Op 'April' zorgde de poëzie van E.E. Cummings voor een onderliggend verband; hier is de Ierse schrijver James Joyce prominent aanwezig. Maar ook teksten van William Carlos Williams en Feng Meng–Lung worden in een knappe muzikale setting geplaatst.

De woorden zijn niet altijd even verstaanbaar. Suzanne's stem transformeert zich soms tot puur klank, wordt een instrument dat in een tedere dialoog treedt met andere instrumenten, die samen een tijdloze, universele dimensie zoeken, voorbij de taal. In de groepsbezetting komen we opnieuw Wolfert Brederode (piano) en Christof May tegen (klarinet, basklarinet). Lucas Niggli (drums, percussie) neemt op 'Compass' de plaats in van Samuel Hohrer, die de opnames van 'April' mee kleurde. Op twee stukken ('Black Is The Color' en 'Lo Fiolairé') levert klarinettist Michel Portal een knappe gastbijdrage.

(Dirk De Gezelle, 24.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.