Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sameer Ramchandran Trio - 'Roundabout' (Roverbird Recordings, 2006) ****

'Roundabout' is het debuutalbum van een trio dat onder leiding staat van de New Yorkse pianist Sameer Ramchandran. Veel lezers van Draai om je oren, en ook ondergetekende, zullen waarschijnlijk nog nooit eerder van deze musicus hebben gehoord. En dat is dan ook niet verwonderlijk, want Ramchandran heeft nog nooit een eigen opname het licht doen schijnen en heeft zich eerst grondig beziggehouden met optredens in ensembles en soloconcerten in de regio's rond Los Angeles en Santa Barbara. En dat alles na een indrukwekkende muzikale opleiding aan de universiteiten van Califonië en Colgate.

Een debuutalbum van een traditioneel gevormd trio met piano, contrabas en drums schept altijd verwachtingen. Temeer er zo ontelbaar veel van dit soort trio's bestaan. Om je van je voorgangers en collega's te onderscheiden, lijkt het dan ook noodzakelijk dat je een onderscheidend geluid kan produceren. En dat tracht dit trio dan ook te doen.

Naast de leider, Sameer Ramchandran, bestaat de groep uit contrabassist Dominic Duval en slagwerker Newman Taylor Baker. Duval is vooral bekend vanuit de periode dat hij in het Cecil Taylor Trio heeft gewerkt en hij heeft daarnaast als sideman veel plaatopnamen op zijn naam staan met een waslijst van musici. Taylor Baker is naast zijn drumwerk ook componist, heeft meegewerkt aan een opera, heeft met choreografen in theaters samen-gewerkt en geeft op dit moment muzieklessen. Hij is echt een globetrotter, zeker als je verneemt waar hij allemaal heeft gespeeld.

De cd bestaat uit een negental tracks, die evenwichtig uit eigen creaties van Ramchan-dran en composities van anderen is samengesteld. Net als in de trio's van Bill Evans krijgen alle drie muzikanten een eigen prominente rol toebedeeld in de gespeelde sets, waarbij Ramchandran en Duval meestal de boventoon voeren. De muziekstukken worden afwisselend stuwend en dan weer ingetogen gespeeld. Harmonieus samenspel lijkt vaak het doel, maar zoals eerder gesteld: de individuele invulling is gelukkig ook een belangrijk element op deze plaat.

'Roundabout' is qua vorm en inhoud geen baanbrekend album, maar biedt de luisteraar veel afwisselende inkijkjes in wat er mogelijk is met een piano, contrabas en drumstel. En dat alles dankzij dit Sameer Ramchandran Trio, een groep om in de gaten te houden.

(Rolf Polak, 10.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.