Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Pascal Schumacher Quartet - 'Personal Legend' (Igloo, 2005) ****

Een mooie manier om kennis te maken met dit Belgische kwartet, dat bestaat uit Pascal Schumacher (vibrafoon), Jef Neve (piano), Christophe Devisscher (bas) en Teun Verbruggen (drums). Er is passie, emotie, rust, energie, dynamiek, sfeer en harmonie en dit alles met een perfect gevoel voor dosering. Dit kwartet speelt de Gulden Snede!

Alle leden leverden composities. 'Kitchen Story' van Schumacher is een stuk met plotse wisselingen in tempo en volume. 'Film Music' van Neve is een repetitieve compositie van beeldende, sferische aard. Schumachers spel gaat van minimalistisch tot uitbundige barokke weelderigheid. Geraffineerd en verrassend word je in 'Quartz' van Devisscher voortdurend op het verkeerde been gezet en dat mist zijn uitwerking niet. Pascal Schumacher verstaat in de titelsong 'Personal Legend' de kunst van het weglaten en bereikt daarmee een fraaie spanningsboog. De standard 'You And The Night And The Music' klinkt herboren fris en onherkenbaar in een originele uitvoering. Zo kan een tot
op de draad versleten standard weer worden opgeknapt en een nieuw leven krijgen!

Het spel van Jef Neve is helder en transparant. Hij nuanceert afwisselend met ferme aan-slag of een fluweelzacht toucher, wat goed te beluisteren is in Schumachers voortref-felijke compositie 'Leap Year'. Klein minpuntje is dat het drumwerk van Teun Verbruggen enigszins verdoekt klinkt en daardoor wat helderheid en frisheid mist. Kwaliteiten die juist zo kenmerkend zijn in zijn spel. Met het sfeervolle en laid back uitgevoerde 'Los Dos Lorettas', een compositie van Mainieri, besluit dit kwartet in alle rust met een verrassend abrupt slot met een open einde deze bijzondere cd.

(Cees van de Ven, 26.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.