Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mike LeDonne Quintet/Trio – 'The Feeling Of Jazz' (Criss Cross Jazz, 1990) ***

Pianist Mike LeDonne werd geboren in Bridgeport, Connecticut, in 1956. Hij groeide let-terlijk en figuurlijk op in de muziekwinkel van zijn ouders en toen hij tien jaar oud was boekte zijn vader, die zelf jazzgitarist was, al optredens voor hem. Gedurende zijn car-rière tot nu toe speelde LeDonne als sideman samen met de allergrootste grootheden der aarde, waaronder onder andere: Clifford Jordan, Dizzy Gillespie en Sonny Rollins. Hij was jarenlang de vaste pianist van Milt Jackson.

Naast ontelbare opnamen als bandlid bracht Mike LeDonne een aantal eigen platen uit. Als we de discografie van de pianist LeDonne op jaartal sorteren (niet ongebruikelijk overigens) dan wordt de titel van zijn tweede plaat 'The Feeling Of Jazz', een kwintet- en trioproject met Tom Harrell op trompet en flügelhorn, Dennis Irwin op contrabas, Mike LeDonne op piano, Gary Smulyan op baritonsaxofoon en Kenny Washington op drums.
De plaat werd op 2 januari 1990 door Rudy van Gelder in Englewood Cliffs opgenomen. En láát ik nu, om een lang verhaal kort te maken, tijdens een zomaar zondags bezoekje aan De Plaatboef in Rotterdam, 'The Feeling Of Jazz' daar tweedehands in de jazzbak aan-treffen... pik in!

De plaat opent met het gulle 'Ready Rudy', met een - wat overigens gedurende de gehele plaat opvalt - fijn contrast tussen de wat klagelijk, zeurderig klinkende baritonsaxofoon en het andere, meer joviaal klinkende koperwerk. Met dank aan de instrumentatie doet het totale groepsgeluid van het kwintet hier en daar een beetje aan het groepsgeluid van de Houdini's denken (hoewel niet zo powerful bedoeld uiteraard).

Het openingsstuk 'Ready Rudy' tilt de luisteraar over een aantal adequaat uitgevoerde en gevoelig swingende nummers naar het hoogtepunt van de plaat, het latin-achtige 'Song For Margaret', met een aangenaam schurende bariton en precies zenuwslopend genoeg drumwerk. Vier van de negen stukken op 'The Feeling Of Jazz' worden door de ritme-sectie in een triobezetting gespeeld (bas, drums, piano).

Conclusie: vooral liefhebbers van mainstream akoestische jazz zullen met 'The Feeling Of Jazz' prima uit de voeten kunnen; de klankkleur van dit album is vergelijkbaar met de klankkleur van oude Blue Note-sessies, wat niet zo opmerkelijk is natuurlijk met Rudy van Gelder achter de knoppen.

(Robert van Vaals, 25.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.