Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Mark Lotz Quartet - 'Blue Moods' (VIA Jazz, 1999) ***½

Alweer zeven jaar geleden bracht het kwartet van de in Duitsland geboren fluitist Mark Alban Lotz deze 'Blue Moods' uit. Het album werd in 1993 en 1998 opgenomen in de Kwetterhof Studio te Wormerveer.

Het grappige aan deze kwartetplaat is de constatering dat er in totaal zeven musici te beluisteren zijn. En dat is niet zo verwonderlijk, omdat twee van de tien tracks op dit album door andere musici ingekleurd worden. Het vaste kwartet wordt hier gevormd door Mark Lotz, spelend op twee soorten fluit, Peter Beets op piano, Wim Kegel op slagwerk en Marius Beets op contrabas. Die laatste drie worden op de eerste en achtste track afgelost door pianist Erik Doelman, drummer Ben Schröder en bassist Sander Tekelenburg.

In de liner notes valt te lezen dat het blijkbaar de bedoeling van dit album is om te vol-doen aan vragen van aanhangers van Mark Lotz, om na jarenlange productie van avant-garde muziek, moderne jazz en world music nu eindelijk eens een album uit te gaan brengen met zogeheten 'mood music'. Het resultaat mag er zijn, een uiterst melodieus album, gevormd door een mix van jazzmuziek, enkele malen afgewisseld met latin jazz en dat alles op een erg hoog niveau van uitvoering. In Lew Tabackins 'Desert Lady' is een mooi samenspel tussen fluit en contrabas te beluisteren.

Een minpunt vormt Lotz' aandrang om - net als Chet Baker indertijd - in het nummer 'This Is Always' ook zijn vocale capriolen tentoon te willen spreiden. Gelukkig duurt dit nummer slechts een krappe vier minuten. 'Blue Moods' is een zeer beluisterenswaardig album met prachtig fluitspel in samenhang vormgegeven met de genoemde musici, maar zal niet als een écht revolutionair album in de jazzgeschiedenis te boek komen te staan.

(Rolf Polak, 31.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.