Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Greetje Kauffeld - 'My Shining Hour' (In and Out Records, 2006) ****

De opnamen voor deze cd zijn al in 2004 gemaakt tijdens een concert in Maddy's Club Studio Bühne in Weinheim. Alle stukken zijn van Harold Arlen. Paul Kuhn (piano), Paulo Morello (gitaar), Kim Barth (altsax en fluit), Paul Uhlrich (bas) en Willy Ketzer (drums) is een gezelschap waarbij Kauffeld zich bijzonder comfortabel gevoeld heeft. De songs zijn genoegzaam bekend: 'Over The Rainbow', 'That Old Black Magic', 'Let’s Fall In Love', om er enkele te noemen. Maar door Greetje Kauffeld vertolkt en met deze musici wordt het toch weer bijzonder.

De zangeres is hier buitengewoon goed bij stem en doen haar vertolkingen stralen. Op haar unieke wijze zingt zij teksten alsof ze door haar ter plekke bedacht zijn. Elk woord en frase heeft de juiste sfeer, inleving en waarachtigheid. Het is daarom dat zij nog steeds een speciale plaats inneemt onder Nederlandse jazzvocalisten.

Het album wordt gekenmerkt door uitstekende arrangementen. En het geheel swingt! Verrassingen zijn er ook; 'Over The Rainbow' begint in bossanova-tempo en wordt gevolgd door een vrij gezongen intro dat je ook niet zo vaak hoort. Kuhn heeft een glansrol in het breekbare 'Ill Wind'. 'Out Of This World', dat wordt gespeeld in 4/4 latin feel, gaat plotseling over in een swingend dubbel tempo en vice versa. Een swingende 'Flagweaver'. De indringende vertolking van 'Last Night When We Were Young' kan alleen door een groot vocaliste als Greetje Kauffeld zo worden neergezet.

Bob Hagen van Jazz Impuls heeft er goed aan gedaan om Kauffeld met dit programma en soortgelijke bezetting in zijn nieuwe concertenreeks op te nemen. Duitsland is nog steeds een land waar men haar op handen draagt en waar zij veelvuldig optreedt, daarom is het prettig dat zij nu vaker in Nederlandse theaters te horen is.

(Cees van de Ven, 14.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.