Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Brussels Jazz Orchestra - 'Counter Move' (De Werf, 2005) ****½

Een bigband-cd om van te watertanden! Wederom bewijst deze uitgave de alom gepre-zen kwaliteit van Frank Vaganeés Brussels Jazz Orchestra, een orkest dat de perfectie van Basie en het verrassende van Kenton eigentijds en 'eigenwijs' weet samen te brengen. We horen een achttal composities van de leider die door het orkest met compacte, accurate collectieven en puike solo's tot klinken worden gebracht. Zelfs in technisch lastige partituren blijft het orkest ontspannen en doorzichtig klinken. Daarmee hebben we meteen ook het bijzondere van dit orkest aangegeven. Alles blijft verstaan-baar en transparant in de tutti's, hoe complex de stukken ook zijn.

En de solisten houden deze hoge standaard aan. Trombonist Marc Godfroid speelt in 'Counter Move' een lekker smeuïge solo als een uitlopend St. Albray-kaasje. Pianiste Nathalie Lorier etaleert haar fijnzinnige toucher in 'Seasoned' en de shuffle 'The Blues Groose', waarin ook Vaganeé een pakkende solo neemt op de solide basis van ritme-tandem Jos Machtel-Martijn Vink. De trompetsolo met harmonmute van Nico Schepers is achttienkaraats. Groots is de instrumentbeheersing van leadtrompettist Plume en co-lead Nico Schepers, zelfs in de pittigste partijen op deze cd. En dat zijn er nogal wat! In 'Langarous Ballad' soleert Vaganeé ingetogen beginnend in mezzoforte naar een fortissimo climax, waarna Machtel in alle rust zijn solo bast en met fraaie bellnotes van het orkest deze ballad in alle rust tot een goed einde brengt. Met het ruim elf minuten durende 'Inheritance' - door Vaganeé in 2001 gecomponeerd in opdracht van het Peter Benoit Fonds - met nog eenmaal een jubelende solo van Vaganeé komt er met twee ouderwetse fermates (een willekeurige verlenging van een noot, akkoord of rust) een einde aan deze cd.

Maar er is meer... Omdat er voor dit album nog veel uitstekend ongebruikt materiaal
overbleef, kunnen de kopers van deze cd met een meegeleverde code eenmalig nog eens ruim 23 minuten extra aan BJO-opnamen downloaden. Het betreft werk van hetzelfde hoge niveau. Alleen al deze bonus tracks rechtvaardigen de aanschaf van 'Counter Move'.

(Cees van de Ven, 18.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.