Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ben Allison - 'Cowboy Justice' (Palmetto, 2006)

Dit alweer zevende album toont aan dat bassist Ben Allison (1966, New Haven, Connecticut) inmiddels een eigen discours heeft gecreëerd. Zijn muziek kenmerkt zich door een grote melodische en harmonische rijkdom, sterke grooves en verrassende ritmische wendingen.

Allison heeft - in tegenstelling tot zijn uitgebreide band Medicine Wheel - ditmaal gekozen voor een compacte bezetting en een instrumentatie die hem genoeg uitdaging bood op het gebied van compositie en arrangementen. Zelf voegt hij daar in de liner notes nog aan toe: "Plus I wanted to rock. And nothing really rocks like guitar, trumpet, bass and drums." En inderdaad, de bassist is als geen ander in staat zijn jazz met een pop-sensibility te impregneren, iets waarin onze eigen Benjamin Herman met 'The Itch' (sax, gitaar, bas, drums) ook uitstekend in slaagt.

'Cowboy Justice' - een indirecte verwijzing naar het Amerikaanse beleid onder Bush - is daarnaast feitelijk een showcase voor het niet geringe talent van trompettist Ron Horton (tevens op flugelhorn te horen). Zijn technisch sterke spel is speels, fraai zingend van toon en zijn soli zijn zonder uitzondering boeiend. Hij weet de luisteraar soms echt te raken met prachtig klagende, door merg en been gaande klanken. Steve Cardenas, die zowel elektrisch als akoestisch speelt, overtuigt met sterk ritmisch én sferisch-open gitaarwerk. Compact en af en toe lekker crunchy. Drummer Jeff Ballard legt op het hele album een uitstekende vorm aan de dag met dynamisch en empathisch drumwerk, dat varieert van een stevige rockaanslag tot een relaxte reggae-backbeat. Het échte vuurwerk bewaart hij evenwel voor het afsluitende 'Blabbermouth'. Bassist Ben Allison is de allesverbindende schakelaar in het kwartet. Zijn spel is wendbaar en allround, en zijn warme, ronde geluid streelt het oor.

In 'Talking Heads' zien we een handelsmerk van de Allison-aanpak; het aparte gitaargeluid wordt hier gecreëerd doordat Cardenas op zijn snaren slaat met een houten pop van de dochter van de bassist. Het door de ritmesectie aangedreven 'Emergency' kan doorgaan voor een funky rocknummer, met pittig gitaar- en trompetspel. Behalve de uitmuntende composities van Allison is er een cover van John Berry's thema voor de film 'Midnight Cowboy', die net als 'Across The Universe' op zijn vorige plaat laat zien hoe goed de bassist een klassieker naar zijn hand weet te zetten.

(Maarten van de Ven, 16.8.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.