Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Peter Calandra - 'Sunrise Over New York' (Pecamusic, 2003) ***

Dit is een plaat die je nou niet bij voorkeur direct uit de platenbakken vist. Peter Calandra, hoor ik u denken, wie is dat ook alweer? Weinigen zullen dit meteen kunnen beantwoorden en daar zit juist het probleem, want zelfs als je deze naam intoetst op de site van
All Music Guide, dan is er geen enkele informatie over deze pianist/componist te vinden. Ondanks het feit dat hij op Queens College schijnt te hebben gestudeerd met onder meer Jimmy Heath en Sol Berkowitz.

Maar ja, als zo vaak is het juist ook in de jazzscene noodzakelijk dat je regelmatig je marketinginstrumenten weet aan te scherpen. Dat dit tot voor kort niet zo'n noodzaak voor deze toetsenist was, is begrijpelijk als je verneemt dat hij tien jaar lang de pianis-tenstoel heeft mogen bezetten voor de Broadway-productie van 'Miss Saigon', met de 'Les Miserable'-productie getoerd heeft en ook in de Broadway-productie van 'The Phantom Of The Opera' heeft meegespeeld. Dit in combinatie met 800 geschreven composities, voornamelijk voor televisiegebruik, geeft je een raar gevoel als je bemerkt dat er nog geen enkel album van Peter Calandra uit je eigen jazzcollectie tevoorschijn is te toveren.

Dus niet langer gedraald en 'Sunrise Over New York' aangeschaft van deze in New York wonende en werkende componist, piano-, gitaar- en keyboardspeler. Een album met een lengte van 50 minuten, ingedeeld in 11 tracks die zijn volgespeeld door een septet-bezetting, bestaande uit een rietblazer, twee bassisten, een drummer, een trompettist, een Franse hoornist en die dekselse Peter Calandra himself.

Bijna alle nummers worden in low- en mediumtempo gespeeld in een algemene jazzy stijl en zullen ongetwijfeld uit Calandra's brein ontsproten zijn. Weliswaar goed verzorgd qua samenhang en uitgewerkte soli, maar slechts weinig opwindend te noemen. De luisteraar zal dus niet regelmatig uit zijn stoel opspringen en geen transpiratie op de bovenlip ont-dekken bij het beluisteren van dit album. En dat voor een formatie met een leider met zo'n staat van dienst!

Meer horen?
 • Klik hier voor mp3-samples van twee tracks van 'Sunrise Over New York'.

  (Rolf Polak, 11.7.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  Belgiƫ
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.