Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Millennium Jazz Orchestra – 'Oatts Notes' (Jazz 'N Pulz, 2005) ***½

Het Millennium Jazz Orchestra – voordien de Barchem Big Band – bestaat nu inmiddels zo'n 30 jaar en is sinds 1985 onder de kundige leiding van Joan Reinders uitgebreid tot een professionele bigband. Het is niet voor het eerst dat het orkest de samenwerking aangaat met een prominente Amerikaanse gastsolist. Iedere eerste woensdag van de maand concerteert de band in Theater Bouwkunde in Deventer met spraakmakende nationale en internationale solisten. Om slechts enkele te noemen: Lee Konitz, Charlie Mariano, Ernie Watts, Pete Christlieb, Bud Shank, Eric Vloeimans, Greetje Kauffeld, Philip Catherine, Anton Goudsmit, Ferdinand Povel en James Moody.

De in 2005 opgenomen cd 'Oatts Notes' heeft als gastsolist de Amerikaanse sopraan-en altsaxofonist Dick Oatts. Oatts vestigde zich in 1977 in New York, waar hij meteen kon plaatsnemen in het orkest van Thad Jones en Mel Lewis. Hij deed daar veel ervaring op en speelde nadien in tal van bekende formaties, waaronder die van Red Rodney, Eddie Gomez, Bob Brookmeyer, Fred Hersch en John Faddis. Hij was gastsolist in het Stockholm Jazz Orchestra, de Danish Radio Big Band en de UMO Big Band en nu dus bij één van Nederlands professionele top bigbands: het Millennium Jazz Orchestra.

In het eerste nummer 'We’ve Got Rhythm' van leider/arrangeur Joan Reinders geeft het orkest zijn visitekaartje af. Strak swingend, een modern arrangement (met reminiscenties aan Thad Jones/Mel Lewis) en goede solistische prestaties van pianist Orjan Graafmans, trombonist Jeroen Rot en Jan Wessels op bugel. Andere meer dan capabele solisten zijn Gerlo Hesselink op tenorsax in 'Epithellium' van Joan Reinders en Job Helmers op bariton-sax in 'Smoke Gets In Your Eyes'.

Vooral gaat het op deze cd om de solistische bijdragen van Dick Oatts. In Charlie Hadens 'First Song' – een ballad – soleert hij relaxed, bescheiden en met een mooie toonvorming. In het snellere 'On Dominant' van Oatts zelf etaleert hij zich als een beheerste, tech-nische en bekwame mainstream blazer. Ook 'Public Access' is van de hand van Oatts. In dit felle nummer speelt hij vurig en met passie. Trompettist Jan Wessels soleert in dit nummer eveneens passievol en met temperament. De solobijdrage van Oatts wordt op deze cd afgesloten op sopraansax in Reinders' 'Oattsnotes'. Het nummer is in een easy, medium tempo en Oatts' sopraan 'zingt' over de fraai gearrangeerde orkestpartijen.

Het orkest is in goede vorm. De uitstekende arrangementen worden voortreffelijk en strak uitgevoerd. Joan Reinders is niet alleen een zeer kundig en bezielde leider, hij toont zich eveneens een uitmuntend arrangeur.

(Jacques Los, 30.7.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.