Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
I Compani - 'Museum Of Emotions' (icdisc.nl, 2006)

In 2005 en het voorjaar van 2006 toerde het jazz- en improcircus I Compani door Neder-land met het programma 'De liefde, natuurlijk', een meeslepende conceptrevue waarin muziek en videoprojecties een symbiose aangaan met de poëzie van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade. Bandleider Bo van de Graaf heeft de muziek van dit project verder bewerkt en samengebracht op de nieuwe cd van I Compani: 'Museum Of Emotions'.

De titel weerspiegelt fraai het overweldigende scala aan gevoelens die door de muziek en de woorden worden opgeroepen en geconserveerd. Van de Graaf heeft de poëzie van Drummond de Andrade, een van de grote erotomanen uit de literatuur, op een onbe-vangen en toch diepgaande manier verinnerlijkt en zo klinkt de muziek afwisselend bronstig, bezeten, smartelijk en contemplatief. De samenklanken zijn net als de ritmes avontuurlijk en stuwend, de composities zijn soms verrassend symfonisch, dan weer fragmentarisch of puur efficiënt de structuur van een song volgend. Dat is toch wel even iets anders dan een muzikale omlijsting voor een gedicht maken. Hierin schuilt waar-schijnlijk het grootste talent van Bo van de Graaf: de rimpelloze wederzijdse doordringing van muziek, literatuur en film. En omdat I Compani bevolkt wordt door steeds betere musici – van wie de meesten ook als componist aan de weg timmeren – blijft deze al lang bestaande groep een opmerkelijke progressie doormaken.

Hoewel I Compani wars is van modieuze invloeden (geen elektronica, geen dance, geen retro) klinkt de muziek door de overtuigende dadendrang en het heftige samenspel toch fris, absoluut in het heden en aangenaam ongrijpbaar. Zodra I Compani het domein van een bepaalde stijl lijkt te betreden (tango, rock, bop, swing), dringt bijna ongemerkt de alomtegenwoordige vaudeville-dimensie weer naar de voorgrond, waarna de muziek nieuwe wendingen kan volgen of andere gedaanten kan aannemen. Een flink deel van de teksten wordt door de Chinees-Oeigoerse zangeres Gülendem Wubuli in het Chinees 'gezegd'. Een mooie vondst, omdat in het Chinees de toonhoogte essentieel is voor de betekenis en de muziek als het ware in de taal besloten ligt. De titel 'Museum Of Emotions' staat in de belangrijkste wereldtalen op het cd-hoesje, en ook daarmee onderstreept I Compani de universele waarde van de poëtische expressie, die net als
de taal der liefde niet aan een bepaald land of een afgegrensde cultuur gebonden is.

Meer weten?
 • Bekijk de websites van Bo van de Graaf en I Compani voor geluidsfragmenten en bestelinformatie.

  (Laurent Sprooten, 29.6.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.