Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Ab Baars - 'Kinda Dukish' (ToonDist, 2005)

Als een cd begint als deze 'Kinda Dukish', dan kan het eigenlijk niet meer stuk. De tenor-saxsolo van Ab Baars doet denken aan de beste tradities uit de jazz - vooral aan die van Albert Ayler - en getuigt van durf en fantasie. Dus doet de rest van de cd dat ook.

Na eerder al verzamelprojecten in het leven te hebben geroepen, doet Baars dat nu weer; hij neemt hier werk van orkestleider en componist Duke Ellington onder handen. Het liefst tamelijk obscure stukken als 'Mr. Gentle and Mr. Cool', dat hier 'Kinda Gentle' heet, en 'Jack The Bear', dat nu als 'Kinda Bear' door het leven gaat. De sterke kant van deze cd is dat het om nieuwe interpretaties gaat, die soms ver gaan en daardoor tot een hoog niveau worden verheven. Geen wonder dat de titels van al die Ellington-stukken nu beginnen met 'Kinda', dat je zou kunnen vertalen als 'een soort van'.

Mooi is ook de keuze om het oorspronkelijke trio van Baars - met contrabassist Wilbert de Joode en slagwerker Martin van Duynhoven - uit te breiden met de trombonewizzard Joost Buis. Niet alleen de klankkleur wordt ermee aangepast, ook de ideeën rond de uitvoeringen.

Deze recensie verscheen eerder in Brabants Dagblad.

Meer weten?
 • Lees onze recensie van het optreden van Ab Baars Trio & Joost Buis op 18 februari 2004 in Paradox en
      bekijk het fotoverslag.

  (Rinus van der Heijden, 27.6.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.