Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Sean Bergin Quintet - 'Nansika' (Toondist/DATA, 2006)

Sean Bergin is teruggekeerd naar zijn wortels. En nu maar hopen, dat dat héél, héél lang gaat duren. De in Zuid-Afrika geboren, maar al ruim drie decennia in Nederland levende tenorsaxofonist nam in het najaar van 2004 in Bazel muziek op van Zuid-Afrikaanse componisten: Abdullah Ibrahim, Dudu Pukwana, Mongezi Feza, Johnny Dyani en Winston Ingozi. Pukwana, Feza en Dyani brachten een belangrijk deel van hun muzikale leven in Nederland door en zo wordt deze cd een dubbel feest van herkenning.

Sean Bergin is een uitbundige wildebras. Er is vrijwel niemand die zo tekeer kan gaan op zijn instrument, niemand ook die zijn Zuid-Afrikaanse wortels zo bloot weet te leggen.
Op deze 'Nansika' danst alles elke noot sowieso, maar ook Bergins medemusici: Franky Douglas op gitaar, Curtis Clark op piano, Jacko Schoonderwoerd op contrabas en Viktor de Boo op slagwerk. Soms doet deze muziek denken aan hetgeen altist Paul van Keme-nade en contrabassist Eric van der Westen enkele jaren geleden met hun groepen deden. Alleen is het hier tot in het kwadraat uitgewerkt. Wat een plaat!

Deze recensie verscheen eerder in Brabants Dagblad.

(Rinus van der Heijden, 25.5.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.