Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Jazzisfaction - 'Open Questions' (De Werf, 2006) *****

Een warm bad doet twee dingen: het ontspant, maar geeft tegelijk nieuwe energie. Deze paradox kom je soms ook tegen in de (jazz)muziek, zoals op dit tweede album van het vanuit Vlaanderen opererende kwartet Jazzisfaction. De ontspanning komt van de toe-gankelijke, relaxte, soms melancholische jazz van het kwartet, het verkwikkende zit hem in de zinderende up-tempo nummers op deze plaat. De synesthesie van het warme geluid completeert de metafoor.

Het geluid van Jazzisfaction wordt gedragen door het fluweelzachte geluid van de in Stuttgart geboren trompettist Peer Bailerlein (Enrico Rava kan met pensioen) en het luchtige spel en de creatieve melodieën van pianist Ewout Pierreux. Zijn romantisch-klassieke spel doet soms denken aan dat van landgenoot Wim Mertens. Ze worden kundig ondersteund door transparant slagwerk, met stevige bassen en knisperende bekkens, van Yves Peeters en de in het klankbeeld wat bescheiden bas van David Petrocca.

Het ruim vijftig minuten tellende album - een coproductie met de Vlaamse radiozender Klara - heet letterlijk vertaald 'open vragen'. Wellicht is dat een verwijzing naar het spel tussen interviewer en geïnterviewde: een open vraag (lees: een uitnodigende basis, zoals het schitterende piano-intro op 'Hope') is een uitnodiging aan de geïnterviewde iets van zichzelf te geven in de vorm van een vrije vertelling (lees: een persoonlijke solo, zoals van de trompet in 'All It Takes'). Jazzisfaction heeft met dit boeiende vraag-en-antwoordspel wat mij betreft haar bestaansrecht nog eens dik onderstreept.

Meer weten?
 • Geluidsfragmenten van dit album vind je hier.
 • De website van Jazzisfaction.
 • Onze recensie van 'Issues', het eerste album van Jazzisfaction.

  (Erno Mijland, 29.4.06) - - [naar boven]


  Lees verder in het archief...


 • Menupagina's:

  Redactieadres:

  Hoekstraat 1 B17
  3910 Neerpelt
  België
  (0032) 11747180
  (0032) 498788554

  Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
  Mail de redactie.