Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Hod O'Brien/Jon Eardley Quartet - 'Yardbird Suite' (Blue Jack Jazz, 2006) ***

Met het uitbrengen van deze plaat is door deze platenmaatschappij opnieuw een concert aan de vergetelheid ontworsteld. In het SJU-Huis in Utrecht gaven deze 4 muzikanten op 11 mei 1990 namelijk een live-concert. En dan hebben wij het hier over pianist Hod O'Brien, de trompet en kornet spelende Jon Eardley, contrabassist Hans Mantel en Bram Wijland achter de drums.

Deze nieuwe schijf bevat zes tracks die allemaal een minimale lengte bezitten van ruim tien minuten, waardoor de soli goed uitgesponnen tot hun recht komen. Gestart wordt met 'Will You Still Be Mine', het enige stuk dat in triobezetting wordt gespeeld. Jon Eardley spaart zich nog even voor de andere vijf stukken, die een mooie mix vormen van snelle en in low-tempo gespeelde standards ('Crazy Rhythm', 'What's New', 'Yardbird Suite', 'Out Of Nowhere' en 'Blue 'n Boogie').

Er wordt eigenlijk constant in een soort mainstream/hardbop-achtige stijl gespeeld. Het geheel komt plezierig, maar helaas wat ingehouden braaf over. Uiteraard doen alle vier musici hun uiterste best, maar geen moment spring je, bij wijze van spreken, op vanuit je luisterstoel.

Sympathiek is het feit dat dit album aan de in de States wat vergeten en op 68-jarige leeftijd in Frankrijk overleden Jon Eardley wordt opgedragen. En terecht, want als je vanaf je elfde op de trompet actief bent geweest en met mensen als Phil Woods en Gerry Mulligan hebt samengespeeld, mag dit eerbetoon best plaatsvinden!

(Rolf Polak, 14.4.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.