Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Three For All - 'We Three' (Challenge, 2006) ****

In eerste instantie leent de titel van deze net uitgebrachte plaat ('We Three') in combinatie met de zich hier Three For All noemende groep voor een woordspelletje. Hoe je ook start en speelt met deze woorden, je komt altijd bij de kern uit: drie individuele jazzmusici die willen samenwerken.

En dat is hen erg goed gelukt, want hier spelen dan ook drie uitzonderlijk getalenteerde musici op een buitengewoon coƶperatieve manier samen. Three For All is samengesteld uit drie doorgewinterde musici: basgitarist Steve Swallow, tenor- en sopraansaxofonist David Liebman en Adam Nussbaum op drums.

'We Three' is een bijzonder fris en afwisselend klinkend album, waarop Liebman, zonder duidelijke transcriptie, vrij als een wendbare vogel door het jazzfirmament lijkt te vliegen. Hij hanteert hierbij vijf keer zijn tenorsaxofoon en zes keer de sopraan. Hij wordt daarbij door Swallow en Nussbaum weergaloos, afwisselend stuwend ondersteunend en subtiel begeleidend, terzijde gestaan. Alle registers worden hierbij verkend en er lijken frase-rende invloeden van zowel Ornette Coleman als van Sonny Rollins naar voren te komen.

De verbindende ervaringen uit het jazzverleden zijn belangrijk voor deze groep, want zowel Nussbaum als Swallow hebben in groepen van gitarist John Scofield en vibrafonist Gary Burton gespeeld, terwijl Liebman en Swallow weer hebben gewerkt met pianist Chick Corea en met onder anderen drummer Bob Moses in het Open Sky Trio. Kortom, aan de ervaringen uit het verleden zal het mede hebben gelegen dat deze hernieuwde samen-werking zo geslaagd is te noemen. Zelf noemen ze 'We Three' dan ook "een nieuwe combinatie van oude vrienden".

De luisteraar heeft de keuze uit elf stukken; twee daarvan zijn afkomstig van zowel Nussbaum als Liebman, drie andere zijn ontsproten aan het creatieve brein van Steve Swallow. Maar ook de vertolkingen van Thelonious Monks 'Plyed Twice' en van de Miles Davis-klassieker 'All Blues' - met Liebman excellerend op sopraansaxofoon - zijn van een grote en originele schoonheid. Echt een album dat de luisteraar geregeld uit de kast zal trekken.

(Rolf Polak, 18.3.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.