Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Hiromi Uehara  - 'Spiral'

Hiromi Uehara - 'Spiral' (Telarc, 2005) ****

'Spiral' is het derde album van de nu 26-jarige Japanse pianiste Hiromi Uehara. Het is een bijzonder en erg sfeervol album, waarop zij zowel de piano als de keyboards bespeelt. Het is zeker geen echt jazzalbum, want Hiromi weet afwisselend in dromerige sferen te spelen om daarna regelmatig te exploderen met stevig aangezette jazzgrooves. Uehara speelt op 'Spiral' met een onvoorstelbare techniek. Zij wordt op dit album terzijde gestaan door basgitarist Tony Grey en Martin Valihora op de drums.

Deze jonge pianiste en componiste Hiromi Uehara is in 2004 afgestudeerd aan het Berklee College Of Music in Boston en schijnt in haar geboorteland Japan de reputatie van ster te bezitten. Want met haar debuutalbum 'Another Mind' uit 2003, dat overigens werd geproduceerd door Ahmad Jamal, wist Hiromi direct al een gouden award te ontvangen (omdat er van dit album meer dan honderdduizend exemplaren werden verkocht) en ook nog eens een Jazz Album Of The Year Award. Haar tweede album 'Brain' uit 2004 was ook succesvol en ontving inmiddels ook diverse prijzen.

De muziek die Uehara op 'Spiral' speelt is eigenlijk niet te vangen in een bepaalde stijl, want het vormt een mix van elementen uit rock, klassieke muziek en jazz, gevat in acht fantasierijke composities, alle door haar zelf gecreëerd. Centraal staat op dit album de suite 'Music For Three-Piece-Orchestra', dat bestaat uit vier afzonderlijke composities. De luisteraar wordt via lieflijk aandoende sferen constant eerst schijnbaar in slaap ge-sust, om daarna werkelijk van de linkerspeaker naar de rechter en vice versa geslingerd te worden door explosies van robuust gespeelde jazz. Hierbij weet Hiromi met een on-voorstelbare vingervlugheid en techniek te spelen. Zij lijkt hierbij beïnvloed door Chick Corea, Ahmad Jamal en Oscar Peterson.

Voor een gelimiteerde eerste editie wordt ook een bonus dvd meegeleverd met een live registratie van 'Return Of Kung-Fu World Champion'. Dit duizelingwekkend snel gespeelde nummer staat ook als bonustrack op dit bijzondere album 'Spiral'.

(Rolf Polak, 6.3.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.