Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Advanced Warning - 'You Are Busted!' (Rare BLR Records, 1987) ****

In het voormalige en bomvolle Bimhuis aan de Oude Schans in Amsterdam speelde in 1987 deze groep, met dit keer een speciale samenstelling. De muziek op 'You Are Busted' (vrij vertaald: je bent gesjochten of failliet) geeft beslist invulling aan de meest elementaire rol die jazzmuziek de luisteraar dient te bieden. Je gaat namelijk, als je naar deze plaat luistert, niet alleen met je beide voeten meetikken; onwillekeurig staat de luisteraar na een korte periode op om onbedaarlijk te gaan swingen.

En dan te bedenken dat de muziek op 'You Are Busted' oorspronkelijk niet eens bedoeld was om op cd te zetten. Het betreft hier dan ook een onofficiƫle opname, gemaakt door kwintetleider Herbert Noord. Deze uit 1987 afkomstige opnamen zijn pas in 2004 ge-masterd en nu is deze registratie alsnog uitgebracht. Noord, een bekende Nederlandse Hammond-adept, wist in 1987 een aansprekende samenstelling van Advanced Warning te realiseren. Dit keer geen tenorsaxofonist Rinus Groeneveld, maar Fred Leeflang en geen Pierre van der Linden op drums, maar Rick Hollander, aangevuld met gitarist en blues-zanger Paul Weeden en trompettist Charles Green.

'You Are Busted' is een bijzonder stevig swingende en lekker ruige jazzplaat, die het aanwezige publiek ongetwijfeld aan het swingen gebracht zal hebben. En nu lijkt het de beurt van de luisteraars van dit album om te gaan swingen, waarbij vier van de vijf op-genomen swingende stukken maar liefst een lengte hebben van om en nabij een kwartier en de kortste track nog altijd een kleine tien minuten inklokt. Een heel boeiende ervaring!

(Rolf Polak, 14.3.06) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.